Az EU által finanszírozott projekt ugyanis egy gyors, könnyen használható, hordozható bioszenzort kínál a vizsgálatra, ami tizedébe kerül, mint a hagyományos eszközök. Az Európai Bizottság által kiadott tájékoztatás szerint a Foodscan érzékelő zsebben is elfér, megbízható és gyors, így a földeken is bármikor használható. Így a mintavétel után nem kell órákig, vagy akár napokig kell várni a laboratóriumi eredményeket. A hordozható bioszenzor révén az élelmiszer-gyártók, importőrök, nagykereskedők és az ellenőrző szervek a helyszínen is megállapíthatják a növényvédőszer-szennyezés mértékét.

Ez a fogyasztók védelme mellett segíthet nekik elkerülni a költséges visszahívásokat.„Bár ez a technológia még nem került kereskedelmi forgalomba, több partnerrel is tárgyalunk további fejlesztési irányokról” – mondta Petrusán János István, a német IGV GmbH kutatásvezetője. Az egyik legfontosabb ágazat a bor- és parafaipar, amely különösen érzékeny a növényvédőszer-szennyezésre. A paratölgyek védelmére használt kemikáliák a dugóban maradva megváltoztatják a bor ízét. Ez igen lényeges elem a szektor számára, ezért az IGV két parafagyártót és egy borászatot is bevont a Foodscan fejlesztésébe.

bioszenzor

A Foodscan érzékelő egy költséghatékony lehetőséget adna az élelmiszer-importőröknek és az ellenőröknek, hogy gyorsan ellenőrizni tudják, hogy az alapanyagok megfelelnek-e az előírásoknak.

Szintén kulcsfontosságú lehet a készülék a pékségek számára. A pékipar ugyanis nem csak lisztet, de különféle magvakat is importál, sok esetben olyan országokból, ahol nincs olyan szintű növényvédőszer-szabályozás, mint az Európai Unióban. A készülék révén a kisebb pékségek vagy importőr vállalkozások is biztosítani tudnák az egyenletes minőséget és elkerülhetik a későbbi költséges termékvisszahívásokat.