A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség által megfogalmazott vád szerint 2 milliárd forinttal károsították meg a vállalkozó saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott a vezető.

A Telex megkereste Bige László milliárdos ügyvédjét, Zamecsnik Pétert, aki azt mondta, hogy az ügyészség közleménye Bige Lászlóra vonatkozik, és egyúttal nevetségesnek nevezte a felsorolt vádakat.

A vádirat szerint a következőkről van szó:

Bige László műtrágyagyártó cégének termelése során rendszeresen keletkezett minőségileg nem megfelelő áru, de az a növénytermesztésben még felhasználható volt ettől függetlenül. Az ügyészség szerint ezekben az esetekben Bige László utasítására leértékeltté nyilvánították, és értékét a valóságosnál alacsonyabb összegben állapították meg.

Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest” – áll az ügyészség közleményében.

Az ügyészség azt állapította meg, hogy 2011–2016 között Bige László megállapodhatott a leértékelt terméket olcsón átvevő kereskedő cégekkel. A megállapodás lényege az volt, hogy a kereskedő cégek visszaosztanak neki a magasabb áron továbbértékesített termékek árából 15 ezer forintot (tonnánként) készpénzben. Ehhez arra volt szükség, hogy a végfelhasználóktól a számlán szereplő összegen felül is pénzt vegyen át.

Összesen 764 millió forintot adott át a kereskedő így az I. rendű vádlottnak.

Bige László

Vádemelés történt Bige László ügyében – MTI/Bodnár Boglárka

Hűtlen kezelés, vesztegetés, hamis magánokirat felhasználása a vád

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a vállalkozót, a társait pedig hűtlen kezeléssel, illetve hamis magánokirat felhasználásával.

Az I. rendű vádlott vállalkozóval szemben (aki a Telex értesülése szerint tehát Bige László) börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre.

Szintén vagyonelkobzást indítványozott az ügyészség az I. rendű vádlott cégcsoportjához tartozó két gazdasági társasággal szemben is, melyek gazdagodtak a bűncselekmény révén a leértékelt termék magas áron való eladásával – olvasható a közleményben.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik, ahol hasonló bűncselekmény miatt az I. rendű vádlott ellen már folyik eljárás, ezért az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság egyesítse az ügyeket és egy eljárásban bírálja el.

Bige László ügyéről korábban írtuk, hogy letartóztatták, majd elengedték, de otthonát nem hagyhatta el. Az MTI akkori közleményében az állt, hogy az ügyészség indítványa szerint Bige László utasítására 2011-2018. között a cége által gyártott termékek egy részét valótlanul selejtesnek minősítették és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cégében a gyanúsított Bige László szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették.