Szántóföldi növényeink közül az őszi kalászosok és a repce az érés utolsó fenológiai fázisában járnak, az őszi árpa aratása már többfelé megkezdődött. A júniusi viharos időjárásban helyenként megdőltek az állományok. Az őszi vetésekre most már száraz és meleg időjárás lenne az ideális az érés zavartalan befejeződéséhez és az aratáshoz – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Őszi búza

Őszi búza Miskolc térségében 2020. június 25-én – fotó: Kovács Attila

Jelenleg azonban többfelé annyira átázott a talaj, hogy arra gépekkel rámenni egyelőre nem lehet. A kapás növények a csapadék és a meleg idő hatására rohamosan fejlődnek, ami szükséges is, hiszen kissé le vannak maradva. A kukorica Miskolc térségében a szebb táblákon már embermagasságú, de vannak gyengébben fejlett, alig méteres állományok is. A napraforgó pedig többfelé már a csillagállapotban jár. Az elmúlt napok magas páratartalma a növényi kórokozók elszaporodását is segítette. A gyümölcsök közül érik a meggy, a bogyós gyümölcsök és már az árpával érő körte is.

Az előttünk álló héten várhatók zivataros és csapadékmentes napok is. A hét első napján markáns hidegfront vonult át hazánk fölött, mely sokfelé okozott akár heves, károkozó viharokat. A kedd és szerda száraznak ígérkezik, aztán csütörtökön és pénteken ismét többfelé, majd a hét végén inkább csak szórványosan várható zápor, zivatar.

kukorica

A környéken fejlettebbnek számító kukorica Miskolc térségében 2020. június 25-én – fotó: Kovács Attila

A csapadék mennyisége a héten összességében területi átlagban 10-15 mm alatt valószínű, bár nagy területi különbségek lesznek. A talaj nedvességtartalma az ország nagyobb részén valamennyit csökkenni fog, szikkad a felszín, zsugorodnak a belvízfoltok. A hétfői szél keddre mérséklődik, és majd csütörtökön-pénteken várható újabb tartós szélerősödés. A hőmérséklet keddre országszerte mérséklődik pár fokot, majd csütörtökön délkeleten már ismét lehet akár 35 fok is. A hét végén 25-30 fokos maximumokra számíthatunk.