A Reuters jelentése szerint a betakarítást különösen nehezítette a szokatlanul meleg ősz és ennek következménye, a száraz talaj. Ugyanakkor Lengyelországból azt jelentették, hogy a tavalyi 2,1 millió tonnával szemben az idei szezonban 2,2-2,3 millió tonna finomított cukor hagyhatja el a gyárakat – írja a Syngenta blog.

cukor

A betakarítást nehezítette a szárazság – fotó: Pixabay

Ami az elemzői prognózisokat illeti, a francia cukorrépa-termesztőket tömörítő CGB csoport lefelé módosította a hektáronkénti hozamra vonatkozó előrejelzést: szerintük a korábban várt 86 tonnával szemben csupán 80 tonna körül lesz, ami jóval az ötéves átlag alatti érték. Bár a cukorrépa cukortartalma jó, a tavalyi, 6 millió tonnát meghaladó termés után idén csupán 5,3 millió tonnára számít Franciaország.

Hasonló okok miatt Németország finomított cukortermelése a jelenlegi 2018/19-es szezonban mintegy 14 százalékkal 4,41 millió tonnára csökken, miután 16 százalékkal 26,8 millió tonnára mérséklődött a betakarított cukorrépa mennyisége. Jó hír viszont – emelte ki a Reuters –, hogy a termény cukortartalma a tavalyi 17,9 százalékról 18,37 százalékra emelkedett.