Cseh Tibort, a Magosz főtitkárát kérdeztük arról, hogy a gyakorlatban milyen könnyebbséget fog jelenteni a gazdaságátadási törvény életbe lépése, és hogy mit érdemes tenni ott, ahol időszerűvé válnak a gazdaság átadásával kapcsolatos döntések.

A törvény 2023. január 1-jén válik hatályossá, azaz néhány hónap múlva indul a gazdaságátadás lehetősége. Röviden összefoglalva az a lényeg, hogy egyetlen szerződéssel a teljes gazdaságot át lehet adni családon belül. Amivel már most tudnak készülni a gazdálkodó családok: érdemes leülni, és összeírni mindent, ami beleszámít a gazdaságba.

Pontosan mit lehet átadni a szerződéssel?

Kompletten mindent, ami a gazdálkodáshoz tartozik, tehát nem csak vagyontárgyakról, termőföldről, mezőgazdasági gépekről van szó, hanem minden, a gazdasághoz tartozó jogokról és kötelezettségekről is. Egy átgondolt, minden részletre kiterjedő lista elkészítése a nulladik lépés.

Várhatóan 2023 közepén jelenik majd meg a generációváltást támogató pályázati forrás a Vidékfejlesztési Programon belül, akkor valószínűleg rendkívüli módon fel fognak gyorsulni az események. A jogszabályban foglaltak gyakorlati megvalósításával kapcsolatos tapasztalatokat a Magosz is folyamatosan kommunikálja majd az Agroinformon és a saját csatornáin keresztül. "Ha bármilyen módosításra lesz szükség a jogszabályt illetően, azt igyekszünk mihamarabb végigvinni" – mondta Cseh Tibor, a Magosz főtitkára.

A magyar KAP Stratégiai Tervben több pályázati felhívás is segíti az agrárium generációs megújulását, ezeket EBBEN a cikkben foglaltuk össze. Bár a KAP Stratégiai Terv Európai Bizottság általi elfogadása még várat magára, érdemes már most tájkozódni a várható pályázati feltételekről.

A generációváltás nehézségeiről korábban olyan gazdálkodókkal beszélgettük, akik már egy ideje keresik a megoldást, van bőven tapasztalat a megvalósítás nehézségeivel kapcsolatban. A cikk ITT érhető el.

Termőföldek

Az egyik legfontosabb és lefrissebb fejlemény a termőföldek adás-vételével kapcsolatban az, hogy most októberig van lehetőség 10 hektárig állami földek vásárlására. Ennek a programnak több üteme lesz, október 7-én zárul az első szakasz. Földművesek tudnak vételi ajánlatot tenni a Nemzeti Földügyi Központ honlapján, ügyfélkapus bejelentkezést követően.

A szerződést a legmagasabb ajánlatot tevővel fogják megkötni. Fontos tudni, hogy 60 napra kifüggesztik a szerződést, a helyben lakó elővásárlásra jogosultak tehetnek elfogadó nyilatkozatot.

A földforgalmi törvény kapcsán idén több módosítás is életbe lépett, de további változások is várhatóak: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendelkezik felülvizsgálati lehetőséggel a termőföldek adás-vétele kapcsán, a vizsgálati szabályokat azonban a tapasztalatok szerint bővíteni kellene, mert látható, hogy vannak olyan esetek, amelyeket egyértelműen el kellene utasítani, de  még nincs ehhez elegendő vizsgálati szempontja a kamarának.