Régóta nem tapasztalt mértékű energiaár-emelkedés zajlik a világban, ami miatt tartósan magas zöldségárakra kell felkészülnünk - olvasható az index.hu cikkében.  A probléma uniós szinten jelen van, ezért még csak az importból származó olcsóbb alternatíva sem áll a rendelkezésünkre. A hazai kertészek most azért lobbiznak, hogy kedvezményes áramtarifát kapjanak a költségeik drasztikus emelkedésének kiküszöbölése érdekében.

zöldségpiac

A magyar zöldségtermesztés már sok megpróbáltatást átvészelt már — fotó: pixabay.com

Bizonytalanság és tervezhetetlenség uralkodik

Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke Gubacsi Péter az Index kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az idén példa nélküli bizonytalansággal indult az év.  A magyar zöldségtermesztés már sok megpróbáltatást átvészelt az utóbbi évtizedekben, de az ágazati szereplők véleménye szerint olyan még nem volt, hogy ennyire tervezhetetlenné váljon a működés.

A kedvezményes ártarifát szélesebb körben kellene alkalmazni

Az uniós energiapiaci helyzet hektikusan alakul, szinte naponta változnak a rekordszinten lévő áram- és földgáz árak - a termelők nem tudják mennyiért tudnak majd műtrágyát és energiát venni. A FruitVeB  ezért azt javasolta a kormánynak, hogy tegye elérhetővé szélesebb gazdálkodói körben a kedvezményes áramtarifát. Ezzel ugyanis sok olyan vállalkozás talpon maradását segítené, ahol számos embert foglalkoztatnak és magas a hozzáadott érték.

Egy fél hektárnál nagyobb fóliában, növényházban zajló paprika - vagy paradicsomtermesztéshez több mint 10 alkalmazott kell,  - azaz ezen vállalkozások már nem léphetnek be az egyetemes szolgáltatási körbe és eleve elesnek még a fél évre elérhetővé tett kedvezményes áramtarifától is.


A műtrágya ára is elszabadult

tavaly rekordszintre növekedő gázárak annak ellenére is erősen befolyásolták a hazai hajtott kertészetek működését, hogy a kétharmadukban fűtetlen fóliaházakban, illetve termálvizes fűtésű növényházakban zajlott a termelés. Nehezítette a helyzetet a napi árazásúvá vált  műtrágya, ami 50–100 százalékkal drágult, a felhasznált növény védőszerek  és  a  fóliák bekerülési költségének emelkedése is.

A műtrágya ára a hosszú kultúrás hajtott növények – azaz a paradicsom, a paprika, az uborka stb. –termesztésénél korántsem mindegy, hogy mennyi, hiszen csak a növényház kiürítése után derül ki, hogy nyereséges vagy veszteséges volt-e a tevékenység.

Nincsenek szerencsésebb helyzetben a modernebb blokkfóliás növényházak, de a termálfűtéses üvegházak sem, hiszen komoly tételt jelent a számukra is az egy év alatt három-négyszeresére drágult elektromos áram. Nagyon energiaigényes a vízellátást biztosító szivattyúk működése,  a legkorszerűbb termesztőházakban pedig plusz költséget jelent az, hogy már pótlólagos világítással gyorsítják a növények érését.

uborka

A műtrágya ára is jelentősen emelkedett, ami a hosszú kultúrás hajtott növények esetében kérdésessé teszi a termelés eredményességét — fotó: pixabay.com

Sokan képtelenek kigazdálkodni az áram árát

A döntően termálvizes dél-alföldi kertészetek értékesítését összefogó DélkerTÉSZ elnök-ügyvezetője Nagypéter Sándor is példát hozott fel a gazdák életét  jelentősen megkeserítő költségtényezőről, az áram áráról. Tagjaik között van olyan üvegházas termelő, akinek éves szinten 600 millió forinttal emelkedik az áramszámlája amiatt, hogy a korábbi 37–45 forint/kilowattórás tarifa helyett 80–90 forint között volt kénytelen  a lejáró szerződését megújítani. Ezt az utóbbi árat is csak úgy sikerült kiharcolni, hogy az integrált termelők, - köztük közel 20 nagyobb cég - konzorciumba tömörült az árambeszerzésre.

Problémát jelent az is, hogy emiatt  a kisebb tagok, - amelyek esetleg megfelelnének a kkv-s rezsicsökkentés feltételeinek -  végképp elestek a váltás lehetőségétől. Erre vonatkozóan a FruitVeB szakmaközi szervezet be is adta azt az indítványt, amelyet a 76 legjelentősebb piaci szerepet betöltő, zöldség-gyümölcs és gombatermesztésben érintett termelő, termelői szervezet, feldolgozó cég írt alá – mondta az Indexnek Nagypéter Sándor, aki a DélKerTÉSZ elnöke és a FruitVeB alelnöke is.

paradicsom

Hollandiában a gazdák  jelentős része a termelési költségek emelkedése miatt arra kényszerül, hogy később kezdje a termelést — fotó: pixabay.com

Felborul a megszokott ellátási ciklus

Az uniós árampiac árainak a megemelkedése a megszokott ellátási ciklus felborulását eredményezheti.  Eddig jellemzően ősztől tavaszig a spanyol, marokkói és török áru uralta az uniós zöldségpiacot, aztán lépett be a holland és a lengyel termelési kapacitás. A lengyel kapacitás egy ponton egybe is esik a magyar hajtatott kertészetekből a boltokba kerülő primőr áruk megjelenésével .

2022-ben azonban borul a rend, mert a legmodernebb és -hatékonyabb kertészetekkel bíró Hollandiában a gazdák  jelentős része a termelési költségek emelkedése miatt arra kényszerül, hogy később kezdje a termelést. Ez gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy a holland szezon  összecsúszik majd a magyar szezonnal, ami hazánkban akár értékesítési nehézségeket is okozhat  – fejtette ki a véleményét Nagypéter Sándor.

Nem lesz olcsóbb az importparadicsom

Hollandiában az üvegházak 40 százaléka megvilágított, amelyeknek a felénél pont tavaly kellett a lejáró  többéves árampiaci szerződések megújítani.  A gazdák sok esetben csak 2-3-4-szeres áramárakon tudtak újraszerződni. Emiatt a veszteséges termelést sokan nem vállalják, inkább később ültetik a palántákat, amikor a természetes megvilágítás is segíti a növények fejlődését.

Emiatt azonban az idén nem számíthatunk arra, hogy a jelentősen olcsóbb importparadicsom vagy -paprika kiváltsa az itthon is egyre drágábbá váló zöldségeket.  Az unión belüli zöldségpiacon kíméletlen verseny zajlik, amellyel csak folyamatos innovációval, jelentős technológiai fejlesztésekkel lehet tartani a lépést. Idehaza a termékáremelési lehetőségek is bizonytalanok, ráadásul a beszűkülő kedvezményes hitelezési lehetőségek sem segítenek a hazai kertészek helyzetén.

zöldségek

Nem lesz olcsóbb az importáru sem  — fotó: pixabay.com

Az áremelés mértékét óvatosan kell tervezni

A termékek áremelkedése a növekvő költségszintek mellett szinte biztosra mondható, viszont annak a mértékével óvatosan kell tervezni. Megjósolhatatlan, mikor jön el az a pillanat, az az árszint, amikor a fogyasztók  inkább kevesebbet vagy egyáltalán nem vásárolnak például paradicsomot.

A Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint a Budapesti Nagybani Piacon december elején még 530 forintot adtak egy kilogramm belföldi előállítású gömbparadicsomért, 2022 első hetében azonban már 830 forintba került. Ugyanezen időszak alatt az importparadicsom átlagára 392 forintról 612 forintra emelkedett.

A valós termelésiköltségszint-emelésnek megfelelő átadási áremelést a nagyobb árréssel dolgozó láncok, másrészt a fogyasztók nagyon nehezen fogadják be, pedig óvatos becslések szerint is legkevesebb 20-30 százalékos átadásiár-emelés kellene ahhoz, hogy a termelők túléljék ezt az időszakot.

Akinek fontos, hogy magyar termékek kerüljenek az asztalra, az még elvisel egy  30-40 százalékos fogyasztóiár-emelést, de 50–100 százalékosat már nem, inkább az olcsóbb, főleg az unión kívülről érkező import árut választja.

tál zöldségekkel

Van egy olyan árszint, amely felett a vásárlók inkább lemondanak a hazai zöldségek fogyasztásáról — fotó: pixabay.com

A termelők nagyon nehezen tudnak érdemi áremelést elérni a kiskereskedelemmel szemben

A mostani általános költségszint-emelés egy mindössze 3-4 éves szolid termelői áremelési trendet tör meg idehaza, előtte 10 évig szinte egyáltalán nem tudtak a termelők érdemi áremelést elérni  a kiskereskedelemmel szemben.

Tavaly az uniós piacon rövid időre kialakuló átmeneti paradicsomhiány felfelé hajtotta a belföldi árakat és emelkedett az éves termelői átlagár, viszont a legnagyobb mennyiségben fogyó étkezési fehér paprikáért a 2020-as árakhoz képest is 12-13 százalékkal kevesebbet fizettek a láncok – mondta  Nagypéter Sándor.

Problémák sorával kell a termelőknek megküzdeni

A termelők sokféle problémával szembesülnek. Ilyen az is, hogy tavaly jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára, ami jelentősen megemelte a kiskereskedelmi láncoknak beszállító nagyobb termelők logisztikai költségeit. Ez olyan költségtényező, ami  a gazdák helyzetét nehezítette és a jövedelmezőséget rontotta.

A kertészeteknek nagy gondot okozott az is, hogy a jegybank kivezette a Nemzeti Hitelprogramot. Mivel sokan váltották ki a forgóeszközhiteleik jelentős részét  erre a kedvezményes hitelre, gondot okozhat, hogy a jelenlegi bizonytalan értékesítési és működési feltételek mellett ezek egy részét egyes termelőknek még az idén vissza kell fizetni. Idén pedig már sokkal drágábban kínált piaci finanszírozási lehetőségek vannak.

Ugyan létezik a kamattámogatott Széchenyi Hitel GO, azonban annak támogatástartalmát  az elnyert beruházási támogatási összegből levonják, ezért sok pályázó számára ez a lehetőség nem vonzó az önerő megfinanszírozásához.

piac

A probléma az egész uniót érinti, termelők mehetnek tönkre a drasztikus energiaár-emelkedés miatt — fotó: pixabay.com

Előfordulhat, hogy a beruházások halasztására vagy lemondására kényszerülnek a termelők

A kamatemelés miatt dráguló hitelek, a megugró üvegház-, fóliaárak, valamint az egyéb építőanyagok árainak emelkedése miatt a 2020 októberében elbírált kertészeti korszerűsítési beruházások megvalósítása is veszélybe kerülhet - a beruházások halasztására vagy lemondására kényszerülnek a termelők. Nagypéter Sándor szerint fontos lenne, hogy legalább a beruházásokra vonatkozóan a korábbi kedvezményes hitelhez hasonló agrár NHP kerüljön bevezetésre a pénzügyi piacon.