Az erről szóló törvénytervezet előírja, hogy 2021. január 1-jétől a húsipar szerződések alapján már nem foglalkoztathat külső munkatársakat vágási, darabolási és húsfeldolgozási munkák végzésére, április 1-jétől pedig tilos lesz az ideiglenes foglalkoztatás, a munkavállalók más vállalkozóhoz való átirányítása és az alvállalkozón keresztül történő bérmunka.

Ez alól csak az 50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató üzemeknek adható kivétel. A vendégmunkások elszállásolására vonatkozó minimumszabályok pedig a húsiparba szerződött idénymunkásokra is érvényesek lesznek.

húsipar

A törvénymódosítás megszünteti a húsiparban alkalmazott alvállalkozói gyakorlat – fotó: Shutterstock

Az előírások megszegése miatt kiszabható bírságok felső határát pedig 15.000-ről 30.000 euróra fogják felemelni. Emellett azonnal meg akarják megszüntetni a kelet-európai vendégmunkások alkalmazásánál előforduló, emberhez méltatlan munka- és elszállásolási körülményeket.

A munkaügyi miniszter nem tart a rendelkezés komolyabb többletköltségeitől, sem attól, hogy a munkaerő-elvándorlás erősödne. Hangsúlyozta, hogy az új rendelkezés összeegyeztethető az EU jogszabályokkal, valamint a húsipari munkavállalók érdekeivel. Az előírások betartása érdekében a húsipari ellenőrök számát országos szinten 630 főre emelik.

Ehhez kapcsolódva, Julia Klöckner, szövetségi agrárminiszter szerencsésnek nevezte, hogy a törvénymódosítás véget fog vetni „a húsiparban alkalmazott tarthatatlan alvállalkozói gyakorlatnak”. A kisvállalkozók számára biztosított kedvezmény pedig megakadályozza a német húsipar további koncentrációját.