Hiába lesz kiváló a várakozások szerint a brazil cukortermés az idén, várni kell rá, India pedig korlátozza az exportját, és inkább etanolt gyárt. A romló kilátások miatt az egekbe emelkedett a cukor ára a világpiacon, így tovább drágulhatnak az édességek és az üdítők - írja a vg.hu

cukor

A világszerte megemelkedett üzemanyagárak miatt az indiai cukoripar átáll az etanolgyártásra – fotó: pixabay.com

Hatéves csúcson a nyers cukor tőzsdei jegyzése

A múlt héten a világ árutőzsdéin hatéves csúcsra szökött fel a nyers cukor jegyzése, ami újabb inflációs nyomást hoz létre az édesipari termékek és az üdítőitalok piacán. A várakozások alapján a brazil termés az idei szezonban kiemelkedő lesz, ám erre még áprilisig várni kell, addig pedig senki sem tudja megmondani, hogy meddig emelkednek az árak.

Az áremelkedés háttérében azok a mostani szűkös készletek állnak, amelyek miatt India exportkorlátozásra kényszerül, a szárazság és az orosz műtrágyahelyzettel kapcsolatos bizonytalanság pedig az európai termelést akadályozza. Ráadásul a világszerte megemelkedett üzemanyagárak miatt az indiai cukoripar átáll az etanolgyártásra.

India várhatóan exportkorlátozásról dönt

A világ második legnagyobb termelőjeként számontartott India a múlt héten az export-előrejelzését a rossz időjárásra hivatkozva 6 millió tonnára csökkentette.  Az Indian Sugar Mills Association - a helyi ágazati szövetség - jelezte, hogy a kormány várhatóan exportkorlátozásról dönt.

A legnagyobb termelő, Brazília jó termésre számít, mivel a mostani kedvező időjárás lehetővé teszi a korai aratást. Ez azonban nem valószínű, hogy mérsékelni fogja a cukor árát, ugyanis a nagy cukorszállítmányok elindítása egybeesik majd a szójaexport expediálásával, azaz a gyártók és a kereskedők egymással versengenek majd a raktári, a kikötői és a szállítmányozási kapacitásokért.

cukor

Az előrejelzések szerint drága lesz a cukor – fotó: pixabay.com

Európa a tavaly nyári szárazság miatt importra szorul

A kialakult helyzetet tovább rontja, hogy az EU betiltotta a neonikotinoid-tartalmú növényvédő szereket, mert azok károsak a méhekre. Az európai élelmiszeripari cégek az azonnali piacon - a Bloomberg elemzése szerint - már most is több mint ezer fontot fizetnek egy tonna finomított cukorért.

Fontos piaci szereplő Thaiföld is, de hiába növeli meg az exportját, mégsem lesz képes ellensúlyozni az alacsonyabb indiai termést, valamint a csúszó brazil szállítások által kialakuló hiányt. Az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban is csökken a cukorrépa-termelés, ez megemeli a finomított cukor árát is, ami már most is meglátszik az édességek és a sütőipari termékek piacán.