Egészségesebb és fenntarthatóbb, a cukrot növényi hulladékkal helyettesítő csokoládé receptjét fejlesztették ki svájci tudósok és csokoládékészítők.

A cukrot olyan növényi hulladékra cserélik a kutatók, ami a kakaóhüvely pépjének és héjának összezúzásából keletkezik. A kakaó alapját adó gyümölcsből eddig főleg a babot használták fel csokoládékészítéshez, de a tudósok az említett részekből egy olyan édes és rostos gélt készítettek, ami helyettesítheti a cukrot az édességben. A végeredmény egy, a hagyományos csokinál táplálóbb termék lesz, ami ráadásul fenntarthatóbb, mert kevesebb földre és vízre van szükség hozzá.


A kakaógyümölcsnek jelenleg csak a magjait használják fel, de rengeteg más csodálatos dolog van ebben a gyümölcsben, mondta Kim Mishra, az ETH Zürich élelmiszer-technológusa és a tanulmány vezető szerzője.

Problémát az jelent, hogy bár a kakaógyümölcs húsából és levéből készült gél képes kiváltani a hagyományos cukrot, és édessége közelít is a cukoréhoz, de nem éri el pontosan ugyanazt a szintet.

Az egészségesebb csokoládé elkészítése az egyensúlyról szól: ha túl sok édesítő gélt adnak hozzá, akkor feldolgozhatatlanná válik; ha nem adnak hozzá eleget, nem lesz elég édes.

csoki

Az egészségesebb csokoládé elkészítése az egyensúlyról szól – fotó: Shutterstock

Az élelmiszer-technológus ugyanakkor állítja, a finomhangolási problémák ellenére az egészségesebb csokoládéjuk textúrájában és ízében is hasonlít a dél-amerikai ízes étcsokoládékhoz, ráadásul több gyümölcsös jegy és savasság érkezik a léből.

Forrás: 24.hu