A hortidaily.com angol nyelvű hírportál egy nagyon érdekes készüléket mutat be. Ez az amerikai székhelyű GoMicro vállalat által kifejlesztett hordozható olcsó műszer, amely – 86 és 99 százalék pontossággal – azonnal kijelzi a friss élelmiszerek érettségi fokát és a romlási folyamat megindulását, illetve előrehaladottsági állapotát.

A kijelzés alapján a tulajdonos megfelelő időben dönthet az adott tétel ipari feldolgozásáról vagy kedvezményes áron történő gyors értékesítéséről. Bár a csökkentett áron történő értékesítés is veszteséget jelent a termelőnek, de az sokkal kisebb az egész mennyiség megromlása által okozható kárnál.

A dr. Sivam Krish elnök-vezérigazgató által egy queenslandi agrárinnovációs fórumon bemutatott, mesterséges intelligenciával működő kis műszer széles körű alkalmazása – gyors feldolgozás vagy kiárusítás révén – óriási mennyiségű terméket és akár egymilliárd dollár értéket menthet meg.

Az élelmiszer-pazarlás radikális csökkentése egyre inkább előtérbe kerül, mivel egyelőre a világszerte betakarított gyümölcsök mintegy 30 százaléka a romlás áldozatává válik.

A GoMicro vállalat megnyerte a Bayer Grants4Ag által meghirdetett élelmiszer-technikai újítási versenyt, és folyamatos kapcsolatot tart fenn a Bayer Crop Sciences vállalattal, továbbá második díjat nyert a 2021-es Rocket Speeder FOOD WASTE + LOSS Accelerator Program versenyen.

Indexkép: Shutterstock