A Debreceni Egyetem Díszérme kitüntetését adományozta a KITE Zrt-nek az intézmény Szenátusa. Az elismerést Bács Zoltán kancellár adta át Szabó Levente vezérigazgatónak csütörtökön a vállalat fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a fővárosban.

A Debreceni Egyetem és a KITE Zrt. évtizedek óta ápol szoros szakmai kapcsolatot

A vállalat jelentős mértékben elősegítette az intézmény tudományos és oktatási tevékenységének fejlesztését és szélesítését, ezért döntött úgy az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, hogy a Debreceni Egyetem Díszérme kitüntetést adományozza hazánk meghatározó agrárvállalatának.

A Díszérmet az egyetem nevében Bács Zoltán kancellár adta át a KITE alapításának 50. évfordulója alkalmából az AGROmash EXPO keretében tartott ünnepségen csütörtökön a fővárosban. Az eseményen részt vett Jávor András professor emeritus, rektori főtanácsadó, Nagy János professor emeritus és Szólláth Tibor, az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja is.

kite

Bács Zoltán kancellár – fotó: unideb.hu

A díjátadáskor mondott beszédében Bács Zoltán kancellár kiemelte, hogy a KITE nagymértékben hozzájárult a debreceni felsőoktatás, kutatás tartalmi színvonalának emeléséhez, a tudományos kutatási eredmények széles körű gyakorlati alkalmazásának bevezetéséhez és terjesztéséhez.

A KITE Zrt. a Debreceni Egyetemmel évtizedekre visszanyúló szoros szakmai együttműködést alakított ki és tart fenn. Az elméleti és gyakorlati képzés és kutatás tárgyi feltételrendszerének javítását célul tűzve a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon a céggel kooperálva két kihelyezett tanszék is működik: az Agrár Innovációs és Precíziós Gazdálkodás Kihelyezett Tanszék, valamint az Integrált Növényvédelmi Technológiafejlesztési Kihelyezett Tanszék

– hangsúlyozta a kancellár.

KITE Zrt.

Az elismerést Bács Zoltán kancellár adta át Szabó Levente vezérigazgatónak csütörtökön a vállalat fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a fővárosban – fotó: unideb.hu

A KITE az egyetem középiskolai oktatásába is bekapcsolódott

Az egyetemi vezető hozzátette, hogy a száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalat a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdasággal is szorosan együttműködik, egyebek mellett a kisparcellás kutatások területén, illetve a gazdaság gépparkjának fenntartásában.

A KITE az egyetem középiskolai oktatásába is bekapcsolódott: a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma tanulóinak mentorálásával, illetve a gyakorlati hely biztosításával teszi lehetővé, illetve könnyíti meg a fiatal agrár szakemberek számára a képzettség megszerzését.

KITE Zrt.

A cég vezető szakemberei részt vesznek az oktatásban és a záróvizsga bizottságok munkájában – fotó: unideb.hu

A cég és az egyetem több szintű kooperálását jól példázza a személyi összekapcsolódás is: a KITE korábbi vezetője, Búvár Géza az egyetemen működő Gazdasági Tanács elnöki tisztjét látta el, a jelenlegi vezérigazgató, Szabó Levente pedig az egyetem Agrár- és Élelmiszerkabinetének külső tanácsadója. A cég vezető szakemberei részt vesznek az oktatásban és a záróvizsga bizottságok munkájában.

Oktatási-kutatási pályázatokon való közös részvétel, valamint szakmai rendezvények közös szervezése szintén az egyetem és a cég jól prosperáló együttműködési területei közé tartozik.

KITE Zrt.

Debreceni Egyetem Díszérme – fotó: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Díszérme elismerés azoknak a természetes és jogi személyeknek adományozható, akik jelentős mértékben elősegítették az egyetem tudományos és oktatási tevékenységének fejlesztését, szélesítését, az egyetem részére jelentős szolgálatot tettek, illetve, akik nagymértékben hozzájárultak a debreceni felsőoktatás, kutatás tartalmi színvonalának emeléséhez, a tudományos kutatási eredmények széles körű gyakorlati alkalmazásának bevezetéséhez és terjesztéséhez.