Mindenki tudja, hogy egy forradalom sem tesz jót az üzletnek. Mi minden zajlik a tüntetések alatt Egyiptomban? Milyen zavaró tényezők hatnak az élelmiszerpiacra?

"Egyiptom évek óta komoly sajtfelvásárlónk. Nagyon jó piac a számunkra." -nyilatkozta Tom Suber, az amerikai tejipari Export Társaság (USDEC) elnöke. 2010-ben Egyiptom 99 millió dollár értékű amerikai tejterméket importált!

Érdemes tudnunk, hogy Közel-Kelet és Észak-Afrika (amely magában foglalja Egyiptomot és Tunéziát is) 319 millió dollár értékű amerikai tejtermékek importált 2010-ben, ami 108%-os teljesítménynek tekinthető 2009-es évi adatokéhoz képest! Ez a régió mintegy 9%-át adja Amerika tejtermékexportjának és ebből Egyiptom önmagában 3%-ot tesz ki az amerikai exportból!

Az egyiptomi tüntetések miatt jelentkező élelmiszerpiaci zűrzavar még az európai és óceániai tejtermékexportőröknek is okozhat némi problémát, különösen azok számára, akik már régóta adják el termékeiket az észak-afrikai országnak.

A politikai zavargások általában azt jelentik, hogy előbb-vagy utóbb megbénul a piaci forgalom. Ilyenkor a kereskedők attól tartanak, hogy megszűnik a boltok felvásárlása, vagy a termékeket elkobozzák az új politikai hatalom brókerei. De ha a politikai helyzet megnyugszik, általában a megrendelések folyamata is rövid időn belül visszatér a normális kerékvágásba.

„Ez történt Thaiföldön is a közelmúlt politikai zavargásai után is”- állítja Suber. -De ne feledjük, hogy a thaiföldi esemény nem nevezhető forradalomnak, inkább politikai átszerveződésnek.

Tom Suber véleménye szerint meg kell várni, hogy milyen hatással lesz Egyiptom bizonytalan politikai helyzete a piac alakulására. Szintén kiderül a közeljövőben, hogy a forradalom szelleme átterjed-e a többi közép-keleti országok népeire, ami tovább akadályozhatja a tejtermékek kereskedelmi forgalmát. (Igric Dominika; Agriculture News)