Az elektronikus gazdálkodási napló január elsejei bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatairól kérdeztük a Nébihet.

A hivatal közlése szerint az elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerben annak indulása óta 645 gazdálkodási naplót hoztak létre az elektronikus permetezési napló vezetési kötelezettség miatt. Tekintettel arra, hogy januárban nem végeznek rovarölő szeres kezeléseket, egyelőre csak a termőhely adatokat rögzítik a rendszerben a felhasználók. Eddig 320 termőhely adatot vittek fel.

Az egn@nebih.gov.hu e-mail címre folyamatosan érkező kérdések alapján arra következtetnek, hogy nagy az érdeklődés az e-GN iránt. Többek között egyre többen érdeklődnek azzal kapcsolatban, hogy a támogatásban résztvevőknek (AÖP, AKG) mikortól lesz kötelező vezetni a gazdálkodási naplót a Nébih elektronikus felületén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával folyamatosak az egyeztetések, valamint a kamara részt vett a tesztelésben is, ezáltal számos javaslat épül(t) be a programba. Annak érdekében, hogy minél felhasználóbarátabb felületet tudjunk biztosítani a vezetésre kötelezett gazdálkodók számára, a rendszer fejlesztésén továbbra is dolgoznak.

Kitöltési útmutató az elektronikus permetezési naplóhoz

Idén január 1-jétől az elektronikus gazdálkodási napló rendszert (mint elektronikus permetezési naplót) kizárólag a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Ehhez kitöltési útmutató is készült, ami ITT érhető el.


A későbbiekben a rendszerhez piaci üzemirányítási szoftverekkel is lehet majd csatlakozni webszervizen keresztül. A webszerviz fejlesztése még folyamatban van, de az előzetes dokumentációk (melyek az elektronikus gazdálkodási napló adatkörök írására és olvasására szolgáló műveletek leírását tartalmazza) az EZEN linken már elérhetőek. Ezek alapján a piaci szoftverek fejlesztői már el tudják kezdeni a csatlakozáshoz szükséges fejlesztéseiket.

Indexkép: Shutterstock