Az IFS Food 7. verzió fő céljai

Annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kétértelműségeket és így pontosabb és hatékonyabb legyen az audit, a szabvány új változata egyértelműsíti az auditorok számára, hogy az IFS-értékelés során mire figyeljenek, mik az elvárások. A követelmények most már előíró jellegűek, és az új szerkezet könnyebbé teszi a szabvánnyal való munkát.

Az IFS Food új verziójának másik célja a kevesebb dokumentáció elérése, egyes esetekben megszüntetve vagy egyesítve a követelményeket. Ily módon az IFS igyekszik praktikusabb és kezelhetőbb lenni. A helyszíni ellenőrzések tekintetében az IFS úgy véli, hogy a gyártási helyiségben töltött idő arányának legalább az ellenőrzés teljes időtartamának 50 százalékának kell lennie.

Az IFS Food 7. verzió legfontosabb változásai

- Nagyobb hangsúly helyeződik a helyszíni értékelésre és kevesebb a dokumentációra
- Új megfogalmazás: az ellenőrzés értékeléssé válik, hogy kiemelje az IFS termék- és folyamatalapú megközelítését az ISO/IEC 17065 szabványnak megfelelően
- 15 százalékkal kevesebb követelmény
- Továbbfejlesztett struktúra, az IFS érdekeltjeinek igényeihez igazítva
- Továbbfejlesztett és jobban definiált pontozási rendszer
- Az értékelő jelentés jobban strukturált és könnyebben használható
- Minden harmadik IFS-tanúsítási értékelés bejelentés nélkül történik
- Az élelmiszer-biztonsági kultúra beépült a követelményekbe
- A kiszervezésre vonatkozó új fogalommeghatározások tisztázzák a különböző irányítási módozatokat
- Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és az Egyesült Királyság beszállítói számára kötelezővé válik egy érvényes GLN (Global Location Number - Globális szervezet- és helyazonosító szám).
- További eszközök a tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok élelmiszer-biztonsági és minőségirányítási szakemberei támogatására (pl. új e-tanfolyamok, aktualizált IFS auditXpressX™ szoftver és az IFS Audit Manager alkalmazás belső auditálásra)

Az IFS Food 7. verziójának értékelése 2021. március 1-jétől végezhető el. 2021. július 1-jétől az IFS Food v6.1 tanúsítvánnyal rendelkező szervezeteknek át kell esniük az új verzió követelményeinek megfelelő auditokon.

A most közzétett 7-es verzió erre a linkre kattintva letölthető (angol nyelven).

Indexkép: Shutterstock