Gázellátásuk biztosítását kérik a német kormánytól a friss hűtött és a fagyasztott élelmiszerek ellátási láncainak vállalatai. Robert Habeck (Zöldek) német szövetségi gazdasági és klímaügyi miniszter június 23-án kihirdette a gázellátási vészhelyzeti válságterv (Notfallplan Gas) második riasztási fokozatát - írja a fruitveb.hu

fagyasztott élelmiszer

Az ipar, a közintézmények és a magán háztartások minden fogyasztójának a lehető legnagyobb mértékben csökkentenie kell a gázfogyasztást – fotó:pixabay.com

A gáz ezentúl korlátozott árucikknek számít

A vészhelyzeti terv három fokozatból áll, és csak a harmadik szinten avatkozhatna be az állam a piaci eseményekbe. „A második fokozat értelmében a gáz ezentúl korlátozott árucikknek számít, és az ipar, a közintézmények és a magán háztartások minden fogyasztójának a lehető legnagyobb mértékben csökkentenie kell a gázfogyasztást, hogy Németország átvészelje a telet" – nyilatkozta Habeck.

Erre válaszul Jan Peilnsteiner, a Német Hűtőházak és Hűtöttáru-logisztikai Vállalkozások Szövetségének (VDKL) elnöke, valamint Dr. Sabine Eichner, a Német Fagyasztott Élelmiszerek Intézetének (DTI) vezetője elmondta, hogy a német friss és fagyasztott élelmiszer ágazat már hetek óta intenzíven és a lehetőségekhez képest a legteljesebb mértékben készült a gázfelhasználás ésszerűsítésére.

Van ahol technológiailag és logisztikailag nincs lehetőség más alternatív energiaforrásra átállni

Évek óta folyamatosan javították az energiahatékonyságot, és az utóbbi hetekben további intézkedéseket is foganatosítottak. El kell viszont ismerni, hogy egyes termelési eljárások során egyszerűen technológiailag és logisztikailag nincs lehetőség arra, hogy más alternatív energiaforrásra álljanak át.

Következésképpen egyre nőnek a DTI és a VDKL által képviselt cégek körében a lehetséges gázellátási korlátozásokkal, szűk ellátási keresztmetszetekkel kapcsolatos aggodalmak.

Ezért a DTI és a VDKL arra szólítja fel Németország Szövetségi Kormányát, tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy gyors és egyértelmű prioritások kijelölésével biztosítsa a rendszerszinten fontos és a jelenlegi helyzetben sebezhető fagyasztott és friss élelmiszer ágazat, valamint a hűtött és fagyasztott áruk szállításával foglalkozó vállalatok földgázellátását"

Tervezhető biztonságra van szükség

"Vállalatainknak tervezhető biztonságra van szükségük, és nem szabad különbséget tenni a kisebb és nagyobb gyártók, beszállítók, kiskereskedők és szolgáltatók között. Ha a hűtött élelmiszerek ellátási láncának csak egyik eleme is kiesik, a teljes élelmiszer-ellátási lánc veszélybe kerülhet. Ezért kérjük, hogy az általunk képviselt cégek minősüljenek különösen védendő felhasználói csoportoknak abban az esetben, ha az ország gázellátásában akadályok lépnének fel. Ellenkező esetben Németországban a hűtött élelmiszerek ellátásnak biztosítása nem garantálható.

A termelőberendezések és hűtőtároló létesítmények lezárása azonnali ellátási hiányokat eredményezne fontos élelmiszerek és gyógyszerek tekintetében, ennek pedig igen súlyos következményei lennének mind a lakosság, mint a vállalatainknál alkalmazott munkavállalók körében."