Gluténmentes tésztát is gyártanak a rabok munkáltatásával az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő tésztaüzemben. A sajátmárkás termékeket szeretnék eljuttatni a személyi állomány asztalára is - írja a baon.hu

tészta

A „Pasta Schönfeld" márkanév megalkotásával a speciális piaci igények kielégítését tűzték ki célul – fotó: Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Speciális piaci igényeket szeretnének kielégíteni

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztaüzeme gluténmentes üzemegységének elindításával, illetve a „Pasta Schönfeld" márkanév megalkotásával a speciális piaci igények kielégítését tűzte ki céljául – írta közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

A fogvatartottak az új 78 négyzetméteres üzemegységben, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával gluténmentes tésztát állítanak elő. Az egyenként 250 grammos kiszerelésű tészták több változatban - cső, orsó, szarvacska, szélesmetélt, cérnametélt és fodros nagykocka - készülnek.

Olaszországból hozatják a gluténmentes tészták alapanyagát

A fogvatartottak valamennyi munkafázisban részt vesznek, egészen az alapanyagok előkészítésétől a késztermékek csomagolásáig. A teljes gyártási folyamatot végigkísérik, összeállítják a lisztkeveréket, feltöltik a gépeket és szárítókamrákat, hegesztik a csomagolóanyagokat és szegecselik a címkéket – közölte a BVOP.

A rövid távú fejlesztéseink között vállaltuk, hogy a tésztaüzem kapacitásain belül létrehozunk egy új terméket, a gluténmentes tésztát. Megalkottunk egy brandet, és jelenleg öt különböző formátumban, öt különböző tésztafajtát készítünk

– nyilatkozta Gombos Róbert ezredes, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: a kiváló minőségű termékeket nagyon jó áron tudják  előállítani.

A BVOP kisfilmjéből az is kiderül, hogy Olaszországból hozatják a gluténmentes tészták alapanyagát. A tészta összetétele nem titok: hatvan százalékban feltárt rizsliszt, húsz százalékban feltárt fehér kukoricaliszt, húsz százalékban pedig feltárt sárga kukoricaliszt van benne.

tésztakészítés

A fogvatartottak valamennyi munkafázisban részt vesznek – fotó: Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodnak

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodik és több száz elítéltet foglalkoztat: gabonát termesztenek, több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoznak. A gazdaság az állatokat saját termelésű takarmánnyal látja el.

Az állatok gondozását, takarmányozását, a lovak tenyésztésével kapcsolatos teendőket az elítéltek végzik. Az európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíd 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, ami a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal látja el.

A kft. tésztagyára egyrészt saját tésztával növeli a börtönök önellátási kapacitását, másrészt igazodva az aktuális piaci igényekhez más termékeket is előállít.

tészta

A kft. tésztagyára saját tésztával növeli a börtönök önellátási kapacitását – fotó: Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Az intézet 1884-ben kezdte meg működését

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet felnőtt korú férfi elítéltek börtön és fogház fokozatú szabadságvesztésével, illetve elzárásával összefüggő büntetés-végrehajtási feladatok ellátására kijelölt intézet. Az intézet befogadóképessége 1196 fő. A fogvatartottak a két egymástól elkülönülő objektumban töltik büntetésüket - olvasható az intézet honlapján.

Az egyik az állampusztai objektum, ami intézetparancsnoki székhelyül is szolgál, és Harta nagyközség közigazgatási területéhez tartozik és a településtől hét kilométer távolságra található. A másik objektum Solt város közigazgatási területén helyezkedik el a város központjától mintegy hét kilométerre.

Az intézet Kis-hartai Közvetítő Intézet néven 1884-ben kezdte meg működését azon a birtokon, amelyet Wagner Pál földbirtokos végrendeletileg hagyományozott az államra börtönlétesítési céllal.

Az intézet félig nyitott jellegű. A fogvatartottak munkáltatása – a költségvetési foglalkoztatáson kívül – az intézet mellett működő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-vel való együttműködés keretei közt valósul meg. Az alapításkori elvárásnak megfelelően, az itt elhelyezett fogvatartottakat a növénytermesztési és állattenyésztési ágazatokban foglalkoztatják, legfőképp szántóföldi növénytermesztéssel, valamint csirke, juh, ló, és mangalicatenyésztéssel foglalkoznak.