A kukorica világpiaci átlagára hétéves rekord-magasságba emelkedett, az elmúlt nem egészen egy évben pedig közel a kétszeresére nőtt, amit az egyik elemző „lélegzet-elállítónak” nevezett – olvashatjuk az agriculture.com-on.

Kukorica

Elsősorban a beszűkülő kínálat nyomán szökött magasra a kereslet, de a kukorica világpiaci árára jelentőss hatással volt az agrárpiacra is behatoló spekulatív tőke is.

Az árak hirtelen megemelkedése 2019 tavaszán kezdődött, amikor a rendkívül hideg időjárás és az áradások miatt az USA kukorica övezetében a vetésterület lényeges csökkenése következett be, a tőkeerős állattartó cégek viszont a takarmányszükségletüket mindenáron biztosítani akarták.

Az áremelkedést a pontatlannak bizonyult termésbecslések is többszörösen felerősítették. Az USA 2019. évi termése ugyanis sikeresen ledolgozta a tavaszi lemaradást, a forgalmazók viszont a megkésett vetést követő alacsony terméseredményhez szabták az árakat, a bushelben számított nagyobb termés viszont – az ezerszemsúly csökkenése révén – kisebb súlyt jelentett.

A rekordmagasságba emelkedő kínai kereslet pedig további zavarokat okozott a piacon.