A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közlése szerint  mivel az infláció ezekben a hónapokban tetőzik, ezért ideje elkezdeni megtervezni az ársapka nélküli gazdaság visszaállítását - írja az infostart.hu

árstop

Az élelmiszerek esetében a normál piaci körülmények visszaállítása hatékonyan hozzájárulna az ellátási láncok megfelelő működéséhez – fotó: freepik.com

Az árstop kivezetését az infláció csökkenésével párhuzamosan lehet elkezdeni

Az infláció rendkívüli és robbanás-szerű megugrása elsődleges és elfogadható indoka volt az árstopok bevezetésének, hiszen ezek sokkhatásától meg kellett védeni a lakosságot.  Az infláció ütemének fékezése után, a VOSZ álláspontja szerint itt az ideje annak, hogy az árstopok kivezetését megtervezzék.

Mostanra ugyanis mérséklődött az inflációt fékező hatás, az új viszonyokhoz az emberek és a piac is alkalmazkodott.

Az élelmiszerek esetében a normál piaci körülmények visszaállítása hatékonyan hozzájárulna az ellátási láncok megfelelő működéséhez, ahhoz, hogy ne veszítsenek itthon piacot a magyar élelmiszeripari cégek. A szervezet szerint a könnyítéseket az infláció csökkenésével párhuzamosan lehet bevezetni, amire előreláthatóan tavasz végétől - nyár elejétől nyílik majd lehetőség.

árstop

A legkisebb keresetűek fogyasztói kosarában az élelmiszer nagy súllyal szerepel – fotó: freepik.com

Az árstopok azonnali eltörlése nem megoldás

Az árbefagyasztások feloldása csak fokozatosan történhet meg, hiszen figyelembe kell venni a lakosság és a gazdasági szereplők teherbíró képességét.

Az árstoppal érintett, alapvető élelmiszerek a szükséges tápanyagbevitelt – fehérje, szénhidrát, zsírok – segítik. A legkisebb keresetűek fogyasztói kosarában az élelmiszer nagyobb súllyal szerepel, így az árstopok azonnali eltörlése sokaknál elviselhetetlen sokkot okozna, ezt továbbra is el kell kerülni

- közölte a VOSZ.

Az árstopok feloldása az energiaárak drasztikus emelkedése miatt önmagában nem oldja meg a bolti kiskereskedelem problémáit, de hozzájárulhat azok mérséklődéséhez. A kistelepülési boltok működésük fenntartásához vissza nem térítendő támogatást kaptak – a VOSZ szerint továbbra is ehhez hasonló támogatásokat kell biztosítani, főként azokon a területeken működő boltok számára, ahol veszélybe kerülhet a bolti kiskereskedelem fennmaradása, illetve a lakosság ellátása.

Korábban az árstopok kivezetése mellett érvelt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és számos iparági elemző is.