A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye minden évben az AGROmashEXPO – AgrárgépShow. Idén január 23-26. között mutatták be a Hungexpo-n a legújabb trendeket és technológiai innovációkat a gazdálkodóknak és a jövő szakembereinek. Négy napon keresztül közel 350 kiállító, 40 000 négyzetméteren vonultatta fel az input-gépesítés-logisztika témakörébe tartozó termékek és szolgáltatások rendkívül széles választékát. A kiállításra 46 600 látogató érkezett.

Az AGROmashEXPO-n az erőgépek mellett az elmúlt években nőtt a vetőmagok és egyéb szaporító anyagok, a növényvédő szerek, műtrágyák és kártevőmentesítő anyagok kínálata. A digitalizáció, agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében is egyre több kiállító jelent meg idén is.

Agromashexpo

Az AGROmashEXPO-n egyre több ágazat képviseli magát – fotó: Agroinform.hu

A HUNGEXPO és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közötti több éves megállapodásnak köszönhetően a magyar piacon dolgozó nagy nemzetközi márkákat forgalmazó cégek jelentek meg az AgrárgépShow-n. A látogatók ezúttal is széles betekintést kaptak a hazai mezőgazdasági géppiac kínálatába. A nagy nemzetközi márkák (Claas, John Deere, Massey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case IH, Krone, stb.) és a 2019-es Termékverseny díjazottjai mellett több ország kiállítói is bemutatták újdonságaikat.

Agromashexpo

A nagy nemzetközi gépmárkák mind felvonultak – fotó: Agroinform.hu

A visszajelzések alapján a kiállításon ezúttal is rengeteg üzlet köttetett, a forgalmazók és a látogatók is elégedettek voltak. A látogatók a korábbinál tudatosabban keresték fel a kiállítói standokat. Ebből arra lehet következtetni, hogy egyre többen tudják, konkrétan mit szeretnének vásárolni, és a helyszínen már csak a döntéshez legszükségesebb információkat szerzik be.

A rendezvényt idén az eddigieknél is több konferencia, tájékoztató és workshop tette színesebbé, amelyeken a gazdálkodók az ipar legaktuálisabb kérdéseire kaphattak válaszokat. Nagy érdeklődés kísérte az Agroinform.hu szervezésében megrendezett Mi terem a neten? online marketing konferenciát, és rengetegen nézték meg a PREGA AgRobot Show-t is, ahol az érdeklődőknek bemutatták a jövő szántóföldi drónjait, kertészeti és állattartási robotjait.

robot

A PREGA Agrobot Shown bemutatkoztak a mezőgazdasági robotok, drónok és az új robotkormányzás technológiák – fotó: Agroinform.hu

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Termékverseny díjait. Évről-évre egyre többen pályáznak az AGROmashEXPO és AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjra gépesítés, input, logisztika kategóriákban. 2019-ben rekordszámú, összesen 41 pályamű érkezett. A Hazai Termékfejlesztési-díjat a Pannon Agroteh Kft., a Nemzetközi Termékfejlesztési-díjat pedig az AXIÁL Kft. nyerte. A zsűri 12 pályázatot különdíjjal, további 16-ot prémium-oklevéllel jutalmazott.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége 2019-ben is megrendezte a Legyél Te is mezőgépész! bajnokságot, amelyen fiatal mezőgazdasági gépészek, gépésztechnikusok és gépjavító szakos középiskolások csapatai mérték össze szaktudásukat.

Jövőre is lesz AGROmashEXPO és AgrárgépShow, a kiállítás dátuma: 2020. január 22-25. lesz.