A februári PREGA Konferencia előzeteseként vonultak fel a mezőgazdasági robotika már nem csak tervezőasztalon létező újdonságai az AGROmashExpo – AgrárgépShow kiállításon. „Amikor annak idején másolt VHS-eken néztük a gyilkos robotokat, ki gondolt arra, hogy egyszer majd jönnek, és leszedik a szőlőt?” – fogalmazta meg elképedését a felhozatal láttán a műsorvezető Balogh Tamás.

Agrobot Show

Hatalmas volt az érdeklődés – fotó: Agroinform.hu

A robotikai megoldásokat bemutató partnerek az AXIÁL Kft., a Duplitec Kft., a P+K 3000 Kft., a Robotguru Kft., a Robot-X Hungary Kft. és a Netlife Robotics Kft. voltak.

Pepper

„Igen, mindenhez is értek” – válaszolta a mesterséges intelligencia gyermeki bájával Pepper, a humanoid robot Balogh Tamás kérdésére (Te mindenhez értesz?) – fotó: Agroinform.hu

Távolról is irányítható traktorok

Az AXIÁL egy manapság már széles körben elterjedt automata kormányzási rendszerhez hozta el azt az újdonságot, amely által távolról is működtethető. Akkor van jelentősége, ha kint a földeken bajba kerül a gépkezelő, és valamiért nem tudja megfelelően irányítani a gépet. Szervizesük gépén már ott van az a program, amely mobil interneten keresztül, a TeamViewer útján csatlakozik a rendszerhez, és ha az érintett gépkezelő elfogadja a felkínált beavatkozást, akkor távgyógyítással orvosolni lehet a problémákat, tehát távolról beavatkozva átveszi az uralmat a gép irányítása felett. A közönség láthatta is, ahogy az összevissza forgó kormánykerék – mint egy varázsütésre – „megszelídül”.

Trimble

Az AXIÁL távolról is működtethető automata kormányzási rendszert hozott el – fotó: Agroinform.hu

Az is újdonság, hogy a robotkormányhoz az AXIÁL egy időjárás-állomást is kapcsolt, amely páratartalmat, hőmérsékletet, légnyomást, szélerőt mér és naplóz. Az éveken keresztül összegyűjtött adatok alapján elemezni lehet majd, milyen időjárási körülmények között volt legsikeresebb a vetés és a kelés, szükség van-e valamilyen beavatkozásra (például más vetésidő, vetőmagfajta).

Trimble

A közönség láthatta, ahogy kívülről beavatkoznak a kormány irányításába – fotó: Agroinform.hu

Egyetlen ember elég hetven tehén fejésére

A színpadon lett volna a helye az AXIÁL standján kiállított szenzációnak, a fejőrobotnak is, ha megoldható lett volna a több tonnás monstrum gyors szállítása. Hogy mire képes? Onnantól kezdve teljesen automata a működése, hogy kiválasztja, melyik tehenet engedi be a fejésre. 99,8 százalék pontossággal találja el az állat tőgyét – tehát ezt a mozzanatot sem a kezelőnek kell végrehajtania –, előtte megcsinálja az előírt tisztítást is. Tőgyenként értékeli a tejet, és elvégzi a lefejt tej teljes kezelését és hűtését. Mindezt anélkül, hogy bárki odamenne a közelébe. Egy ember így 60-70 tehenet is tud fejni – karosszékben ülve.

Agrobot Show

Nem egy önműködő gépnek ez volt a hazai premierje – fotó: Agroinform.hu

„Nagyon jól állunk a 23 kg-os permetező drónunkkal”

A Duplitec Kft. egy hőkamerás drónt és egy meghökkentő adatot hozott a show-ra. A HungaroControl különböző felmérések szerint arra számít, hogy az elkövetkező 10 éven belül naponta 25-27 ezer drón száll fel az ország területén. Ez kezelhetetlen problémát jelentene, de szerencsére automata módon képesek repülni, és azt csinálják, amit elvárunk tőlük – ígérte a szakember.

drón

A Duplitec Kft. hőkamerás drónját mutatta be – fotó: Agroinform.hu

A gazdák is sok mindenre használhatják a drónokat, attól függően, hogy milyen szenzorokkal szerelik fel őket. A hiperspektrális kamera kimondottan a mezőgazdaság számára kifejlesztett érzékelő rendszer. Önállóan dolgozik, az általa készített felvételek alapján repültek már olyan eszközökkel, mint a permetező drón, amely feltankolva is csak maximum 23 kg súlyú.

Az a jövő útja, hogy kirepül egy drón, térképez, visszatér, leadja az információt. Ennek alapján megy a másik, és megoldja problémát. Most még ott tartunk, hogy ugyan kirepül a drón, megnézi, mi a helyzet az adott táblán, de nem tudja helyettünk megmondani, mi a probléma. Ám ha elgondoljuk, hogy az említett napi repülésekből mennyi adat képződik, és ha ezeket a mesterséges intelligencia elemző rendszerével kombináljuk, hamarosan nagy pontossággal meg fogja határozni, hogy az adott növényi kultúrában milyen problémával állunk szemben. Aztán mennek a megoldó eszközök.

drón

Arra számítanak, hogy csak a 25 kg fölötti súlyú drónok esetében kellenek majd speciális engedélyek – fotó: Agroinform.hu

A kiállításon sok kérdést kaptak a permetező drónokról – mondta el a Duplitec Kft. munkatársa. Azzal a „jó hírrel” szolgált, hogy információik szerint az októberben várható uniós döntéstól egy „élhetőbb szabályozásra” számíthatunk. Ugyanis csak a 25 kg fölötti súlyú drónok esetében kellenének nagyon speciális engedélyek, „úgyhogy e szerint mi nagyon jól állunk a 23 kg-os permetező drónunkkal”.

A Naïo kertészeti robot kelet-európai premierje

Ügyesen forgolódott – elkerülve az összes buktatót – az a P+K 3000 Kkt. kínálatából származó kertészeti robot, amely a Naïo agrobot-család legkisebb tagja. A Naïo a világ első szabad kereskedelmi forgalomban lévő mezőgazdasági robotcsaládja. Mint a P+K 3000 ügyvezetője, Kéki László elmondta, az agrobot szót is ők találták ki, „együtt az Agroinformmal”. Olyan engedéllyel rendelkeznek, hogy bárkinek, "bármilyen mezőgazdasági termelőnek is oda lehet adni”.

A Naïokat kifejlesztő toulouse-i („ahol az európai high-tech ipar koncentrálódik”) cég az egyetlen a világon, amely csak agrobotokat konstruál, gyárt és forgalmaz.

A Naïo család legkisebb tagját olyan kertészeteknek ajánlják, ahol 65 cm-es sortávolsággal tudnak dolgozni, keskenyebb közbe ugyanis nem fér be. De kétméteres, hidas változatai már 15 cm-es sortávolságú kultúrákat is képesek művelni, három-négy sort visz egyszerre. Talajművelésre, mechanikai gyomirtásra, egyelésre, sorművelésre egyaránt bevethetők.

Naio

Már itthon is kaphatóak a Naïo kertészeti robotok – fotó: Agroinform.hu

Szó esett, és kivetítőn láthattuk is a szőlőművelésre alkalmas hidas robotot is. Szintén önállóan működik, csak meg kell adni neki, hogy milyen kultúrába küldik, milyen a sortávolság, hány sor van, hány centmétert tartson növénytől. Aztán magától bemegy és dolgozik.

A Naïo agrobotok nemsokára permetezni és metszeni is tudnak majd. Már csupán annak az algoritmusnak a megalkotása van hátra – mechanikusam már most alkalmas rá –, amely alapján a robot kiszámolja, hány rügyet és vesszőt hagyjon.

A Naïo agrobotok három éve vannak kereskedelmi forgalomban, és körülbelül 150 működik, főként Franciaországban, Németországban és Angliában, de eljutottak Japánba is. Az AGROmashEXPO volt a premier, mostantól Magyarországon is kereskedelmi forgalomban vannak – Kelet-Európában először –, bárki megvásárolhatja őket.

A P+K 3000 ügyvezetője elmondta azt is, hogy a PREGA-ra látogatók találkozhatnak a gépeket tervező két fiatallal, „Juliennel és Matilde-dal” is. A robotika jelenéről és jövőjéről tartanak előadást.

NAio

A Naïo család legkisebb tagját olyan kertészeteknek ajánlják, ahol 65 cm-es sortávolsággal tudnak dolgozni – fotó: Agroinform.hu

A fűnyírórobotra rá sem kell nézni

Nagy érdeklődést váltott ki a robotfűnyíró is. Mint a Robotguru szakértője elmondta, a Husqvarna robot soha nem hagyja el azt a zöldfelületet, amelyen dolgoznia kell, mindig gondosan kikerüli a virágágyásokat és a rózsabokrokat. A határoló vezetékek által létrehozott elektronikus kerítésen belül éjjel-nappal képes felügyelet nélkül dolgozni. Amikor akkumulátora lemerülőben van, vagy elvégezte a munkát, visszatér a töltőállomására.

fűnyíró

A robot sosem hagyja el azta a zöldfelületet, ahol dolgoznia kell – fotó: Agroinform.hu

A bemutatón helyett kapott egy Spider ipari fűnyíró is. A biztonságot szem előtt tartva a kiállított robusztus gép mozdulatlan maradt, de elképesztő sebességű munkatempóját felvételeken nézhették meg az érdeklődők. Ezek a gépek meredek rézsűn is képesek dolgozni, és nem csak nyáron lehet használni őket, hiszen hókotrásra is alkalmasak. Nem teljesen automatizáltak, „mindenképpen kell melléjük egy ember, aki távirányítóval kezeli, hiszen ekkora tömeget nem lehet elengedni”. Minden olyan területre beküldhetők, amit nehéz elérni emberi erővel.

Spider

A Spider ipari fűnyíró meredek rézsűn is képes dolgozni – fotó: Agroinform.hu

Ipari robotkar-beruházás akár 34 nap megtérülési idővel

Mint a Robot-X Hungary Kft. tulajdonosa elmondta, ipari robottechnológiájukkal 2006 óta vannak a piacon. Az utóbbi években azt tapasztalták, hogy az agráriumban is egyre inkább előtérbe kerül a robottechnológia. A színpadon kiállított terméküket kollaboratív robotnak, azaz kobotnak nevezte.

Mint megtudtuk, az a különbség egy ipari robot és a kobot között, hogy már különösebb biztonsági körülmények nélkül is működtethető.

Láthattuk a hattengelyes kobotot munka közben: különböző zöldségeket fogott meg, és rakta dobozba. Ha valaki a saját kezét tette az útjába, vagy meglökte a robotkart, nem történt baleset, egyszerűen megállt a szerkezet.

robot

A balesetek teljesen elkerülhetőek a kobottal – fotó: Agroinform.hu

Az ipari robotkarok is több méretben léteznek: a félkilóstól a 2000 kg-os terhelhetőségig széles skálán működtethetők. Példaként a malomipari zsákrakodót hozta fel, amely már hagyományos értelemben vett ipari robot, biztonsági elkerítés kell hozzá.

Manapság már kis- és középvállalkozások számára is megfizethetők. A költségeket azzal szemléltette, hogy egy kisebb adagoló kar ára 34 nap alatt megtérült az egyik partnerüknek. „Ez a rekord eddig.” Ráadásul a munkaerőhiány is enyhíthető velük, hiszen 24 órában lehet dolgoztatni őket.

robot

Ezek a kobotok már a kis- és középvállalkozások számára is megfizethetők – fotó: Agroinform.hu

Egy egynapos programozási tréninget követően könnyen átállíthatók új feladatokra. Tojás, gyümölcs, paradicsom, egyéb zöldségek, saláta pakolása sem gond számukra, és egy kamerával kombinálva válogatni is képes.

Az esemény a februári PREGA Konferencia és Kiállítás előrendezvénye volt, természetesen a PREGA-n is láthatóak lesznek a mezőgazdasági robotika újdonságai, és néhány ismerőssel is találkozhatunk majd.

PREGA


PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás

Időpont: 2019. február 19-20.
Helyszín: Aquaworld Hotel Resort, Budapest, Íves út 16, 1044

További információ a PREGA Konferencia és Kiállításról és jelentkezés a prega.hu oldalon.

PREGA