Az idei karácsony minden eddiginél drágább lesz, ugyanis az infláció az ünnepi termékek árára is hatással van.

Mi lesz a kedvenc süteményünkkel?

Bejglit akarsz enni? Akkor bizony mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ugyanis a klasszikus karácsonyi sütemény akár 3-5 ezer forintba is kerülhet, ha jó minőségűt akarsz vásárolni belőle. A Magyar Cukrász Ipartestület elmondta, hogy bár az "ipari" termékek olcsóbbak lettek, mint a cukrászdákban beszerezhető termékek, ezek minősége jóval gyengébb, mint a kézműves eljárással készült finomságoké.

Az idei évben egy jó bejgli ára elérheti az 5 ezer forintot, éppen ezért biztosra vehetjük, hogy a boltok polcain ott lesznek az ipari sütemények, amelyek bár jóval olcsóbbak, a többségük jellemzően csak hasonlít a bejglire, diót és mákot viszont csak nyomokban tartalmaznak.

Drágának számít idén a bejgli?

Bár az 5 ezer forint soknak tűnhet, figyelembe kell venni, hogy drágul az energia és a tárolási költség, így a készítőknek sem lett olcsóbb az élet, nem beszélve az alapanyagokról, amelyek ára szintén dupla lett tavalyhoz képest. Akik egyszerre nagyobb mennyiséget állítanak elő, valamivel olcsóbban jutnak hozzá a szükséges alapanyagokhoz, ez azonban nem azt jelenti, hogy a bejgli ára csökkenő tendenciát mutatna. A jelentősen megnövekedett költségek miatt a gyártók kénytelenek drasztikusan árat emelni, hogy fenn tudják tartani a minőséget a hagyományos technológiával készült bejglik esetében.

Megoldás lehet az otthoni sütés?

Nem igazán lesz olcsóbb akkor sem, ha otthon készítjük el, így mindenki maga döntheti el, hogy készen veszi vagy időt tölt azzal, hogy házilag sütött bejglit tegyen az ünnepi asztalra. Aki úgy határoz, hogy maga süti meg a magyarok kedvenc karácsonyi sütijét, annak számítania kell arra, hogy a töltelékek ára 20%-kal lett több tavalyhoz képest.

A mézeskalács sem lesz olcsóbb karácsonykor, hiszen a méz ára is meredeken növekszik. - fotó: pexels.com

A KSH adatai szerint 2021-ben még 5 ezer forint alatt volt a tisztított dió kilós ára, idén viszont már közel 5 800 forintot kérnek el érte. Ez hatással lesz arra, hogy mennyiért tudjuk otthon elkészíteni a bejglit és az egyéb diós süteményeket. Nem lett olcsóbb a mák és a margarin sem, amelynek az ára majdnem a duplájára nőtt 2021-hez képest.

Bár a tojás, a cukor, illetve a liszt hatósági árasak, a termékek sokszor hiányoznak az üzletekből, így nem biztos, hogy az ár fogja meghatározni, hogy milyen süteményeket készítünk idén karácsonykor. Ugyanez elmondható a mézeskalácsról is, hiszen a méz ára meredeken emelkedik, ami mellé még bőven kell cukor, liszt, margarint, valamint tojás és egyéb díszítő elemek.