A január 1-jétől érvényben lévő új EU bio rendelet is számos változást hozott a gazdálkodók körében Európa-szerte, de nem kell messzire mennünk, hiszen hazai gazdálkodóinknak is mérföldkő az idei év: elkezdődött a VP-ÖKO pályázat legújabb időszaka.

A résztvevők a háború következményeiről, a klímaváltozásról és a jövőképről is hallhatnak előadásokat

Szakmai találkozóra, tapasztalatok átadására, kapcsolatépítésre számíthat az, aki ellátogat Németországba július 26. és július 29. között a Biofach/Vivaness eseményére, vagy Svájcba augusztus 31. és szeptember 1. között az Organic Europe's Youth Event-re. A rendezők természetesen kellő hangsúlyt fektetnek a jelen események megtárgyalására, így a résztvevők a háború következményeiről, a klímaváltozásról és a jövőképről is hallhatnak előadásokat.

kiállítás

Nemzetközi szakmai rendezvényekböl az idén sem lesz hiány – fotó: Kruták Szimonetta

Nürnberg, Németország

Július 26. és július 29. között kerül sor Nürnbergben, Németországban a Biofach és a Vivaness kettős kongresszusára. A kongresszus a biopiac legújabb trendjeivel és híreivel foglalkozik majd.

Idén a kongresszus középpontjában az "Organic.Climate.Resilience" áll. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint például "Hogyan teheti a biotermesztés éghajlatbarátabbá az élelmiszertermelést?". Emellett természetesen lesznek fórumok a fenntarthatóság, a politika, a tudomány és a mezőgazdaság témakörében.

Azoknak, akik itthon maradnak, jó hír, hogy néhány előadás élőben is közvetítésre kerül, például:

  • A bioélelmiszerek európai piaca - július 26. 12:00-13:00 óra;
  • A növényvédőszer-maradványok a bio-élelmiszerlánc mentén, kihívások és cselekvési javaslatok - július 26. 17:00-18:00 óra;
  • Biológiai és növényi alapú élelmiszerek: Piaci lehetőségekjúlius 27. 10:00-10:45 óra;
  • A biotanúsítás jövője: új biorendelet, 25 %-os biogazdálkodásra vonatkozó célkitűzés: milyen hatással van a biotanúsítási rendszerre? - július 28. 11:30-13:00 óra.

A részletes programot itt olvashatjátok.

Frick, Svájc

Az Organic Europe's Youth Event (OEYE) augusztus 31. és szeptember 1. között kerül megrendezésre a svájci Frickben. Ez egy olyan rendezvény, amelyet kifejezetten a biogazdálkodás iránt érdeklődő és aktív fiatalok számára terveztek. Platformot biztosít a biotermelésben rejlő lehetőségek és kihívások megvitatására és megismerésére, valamint a fenntartható élelmiszer-rendszerben betöltött szerepének megismerésére.

biotermelés

Bioélelmiszerek – fotó: Kruták Szimonetta

Hogyan járulhat hozzá a bioélelmiszerek és a biogazdálkodás a globális társadalmi és környezeti problémák megoldásához? Az Organic Europe Youth rendezvényen az éghajlatra, a környezetre, a biológiai sokféleségre és az állatjólétre gyakorolt pozitív hatásai kerülnek bemutatásra. A rendezvényre fiatal szakembereket, gazdálkodókat, aktivistákat, diákokat, vállalkozókat vagy egyszerűen csak a bioélelmiszer előállítás iránt érdeklődő fiatalokat várnak.

A résztvevők felfedezhetik, hogy a bio-mozgalom hogyan inspirálhatja a változást a legkülönbözőbb nézőpontok - a tudomány, az üzleti élet, a politika, a művészetek, valamint a fiatal vállalkozók és aktivisták gyakorlati tapasztalatai - segítségével. A résztvevők megvitatják a fenntartható élelmiszerrendszerekkel kapcsolatos kérdéseket és témákat, és ötleteket dolgoznak ki a bio rendszerek javítására és népszerűsítésére.

A rendezvényt az IFOAM Organics Europe, a FiBL Switzerland és a Bio Suisse, a svájci biogazdák szervezete szervezi.

A regisztrációt és a részletes programot itt találjátok.