A kártevők bár nem olyan mennyiségben pusztítanak, mint az elmúlt években, a szakemberek találtak olyan csomót, amelyben 1000 pete volt. Az akácfákon is látható már néhány hernyó, de a tölgyeseket fenyegeti a legnagyobb veszély.

Somogyban két erdőtömböt fenyeget a gyapjas lepkék kártétele. A tavalyi invázióhoz igaz nem hasonlítahtó az idei, de így is közel 3000 hektár erdő fertőzött. "Tabtól délre a Tengődig terjeszkedő, mintegy 8-900 hektáros erdőtömbbe, illetve fönnt Siófoktól délre Siófok-Töreki és Ságvár közötti erdőkben." - mondta Nádas József, az Állami Erdészeti Szolgálat Kaposvári Igazgatóságának vezetője
Szakemberek szerint 540 hektárnyi az az erdő terület, amelyet mindenképpen le kellett permetezni. Ez megfelelő védelmet nyújt a környékbeli települések fáinak is. A helyi önkormányzatok azonban nem bízzák a véletlenre. A lakosság is folyamatosan permetez, amihez vis major támogatást igényelhetnek. A polgármester számításai szerint ezek az összegek 50 -100 ezer forintos tételek lesznek. A központi költségvetés a megyének összesen 4 millió forintot biztosított a védekezésre.

 

 

Forrás: http://hirtv.hu/