Öt százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok – nyilatkozta a Gabonaszövetség tagozati elnöke az RTL Híradónak.  A műsorban elhangzott az is, hogy megindult a gabonaszállítás Ukrajnából, zuhan a búza ára, ami miatt a magyar termelők egy része fizetésképtelenné válhat, a fogyasztók viszont fellélegezhetek az olcsó ukrán gabona hatására - írja a penzcentrum.hu

pékség

A búza árának csökkenése miatt a liszt árának mérséklését követelték a pékek – fotó: pixabay.com

A búza áresése a termelőket kedvezőtlen helyzetbe hozza

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség tagozati elnöke szerint a következő hetek fordulatot hozhatnak a lisztárakban és a pékipari termékek drágulásában. A malmoknak annak ellenére is csökkenteniük kell a liszt árát, hogy nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mert a búza árának zuhanása miatt ezt követelik a pékek.

5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is

– hangzott el a Híradóban a szakértőtől.

kenyér

Magyarországon az élelmiszerek drágulása akár a vártnál korábban is megállhat – fotó: pixabay.com

Ennyiért nem lehet búzát termelni

A gabonaszállítás megindulása a háború sújtotta Ukrajnából eddig a harmadával nyomta le a magyar termés tonnánkénti árát.

Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs

– mondta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Raskó György agárközgazdász szerint Magyarországon az élelmiszerek drágulása akár a vártnál korábban is megállhat. Mint fogalmazott:

Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan.

kenyér

Vajon olcsóbb lesz a kenyér? – fotó: pixabay.com

A vásárlók jól járhatnak az olcsóbb gabonával?

Az, hogy a liszt ára minimálisan csökken, és a drágító lépések elmaradnak még nem feltétlenül jelenti azt, hogy érdemben esni fog az élelmiszerek ára.

Megfigyelhető ugyanis, hogy az árak lefelé kifejezetten mereven viselkednek, a piaci viszonyok lényegesen nehezebben kényszerítenek ki áresést, mint emelkedést.

Viszont Raskó György úgy látja, vannak olyan termékek, ahol előfordulhat áresés - ilyenek a tejtermékek, kiváltképpen a sajtok, ahol az árak olyan magasak, amit a vevők már nem tudnak elfogadni.