Nagy István agrárminisztert kérdeztük a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárról (OMÉK). Mint hírt adtunk róla, szeptember 26. és 29. között rendezik meg az agrárium e nagyszabású seregszemléjét.

Mekkora keret áll rendelkezésre az idei OMÉK megrendezésére?

A 2019. évi költségvetési törvény 1,2 milliárd forintot biztosít e célra az Agrárminisztérium számára.

Miben különbözik a 2019. évi OMÉK a többitől?

A változás rögtön szembe fog tűnni, mert „háromlábú” lesz. Minden állattenyésztéssel kapcsolatos szakmai programot a hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokra viszünk. A bábolnai gazdanapokat a mezőgazdasági gépek, eszközök, berendezések, technológiák irányába fejlesztjük. A Hungexpo területén megrendezendő budapesti kiállítás pedig a látványt és az élményt szolgáltatja, kifejezetten a nagyközönség és az üzleti világ számára.

Természetesen a hatás fokozására itt is lesz állat- és gépbemutató. Az élményshow jellegen túl szeretnénk erősíteni a kiállítás nemzetközi jellegét is azáltal, hogy találkozók helyszínéül ajánljuk a régió üzletemberei számára.

Nagy István

Nagy István: "Örömmel készülök a PREGA-ra, mert ott mindig kiváló szakemberektől hallhatunk az új és még újabb technikai-technológiai lehetőségekről – fotó: Agroinform.hu

Mi a fő célja az Agrárminisztériumnak a kiállítással?

Két fő célunk is van. Az egyik az imént említett üzleti szerep megerősítése. A másik a fiatalok megszólítása olyan élmények nyújtásával, amelyek kedvet ébresztenek ahhoz, hogy az agráriumban dolgozzanak. A versenyképesebb mezőgazdaság és a generációváltás ugyanis nélkülözhetetlen az agrárium fejlődéséhez. A potenciális üzleti partnerek célzott elérése érdekében meghívjuk a környező országok agrármarketing-szervezeteit is. Szervezünk szakmai, protokoll- és közönségprogramokat is, hogy minél szélesebb kört bevonjunk.
Fontos szempont a termelők, a kereskedők és a fogyasztók közötti kapcsolat és bizalom elmélyítése is, hiszen ezáltal a magyar kereskedelem is fejlődik.

Szeretnénk bevallottan azt is elősegíteni, hogy a vidék és a főváros egyaránt átérezze: nem tudnak meglenni egymás nélkül. A 79. OMÉK-nak fontos hídszerepet szánunk a főváros és a vidék között. A kiállítás azt is megmutatja, hogy szükség van mindenkire, a legkisebb termelőtől a legnagyobbig.

Látogatószámban tudják-e fokozni az eddigi rekordokat?

Természetesen! Csak ezzel az elszánással vághatunk bele, ha szeretnénk megvalósítani a céljainkat. A 100 ezres látogatói számot mindenképp el akarjuk érni, ez már szép fejlődés lenne a tavalyihoz képest.

Az előző OMÉK-on debütált az úgynevezett szakmai nap. Miként értékeli a szerepét, mit folytatnak belőle?

Olyan fontosnak találtuk, hogy a négynapos rendezvény első napját idén is a szakmai rendezvényeknek szánjuk. Hiszen kiváló alkalmat kínálnak a követendő jó példák, a tudás átadására, a tapasztalok cseréjére.

Végül egy kérdés a PREGA-ról: személy szerint mit vár tőle?

Az egészséges élelmiszerek előállításához modern háttérbázis szükséges, ezt nyújtja minden elemében a precíziós gazdálkodás. Az Agrárminisztérium ezért is támogatja – az Agrármarketing Centrumom keresztül – az erről szóló konferenciát. Olyan szakmai összejövetel ez, amely megmutatja az elkövetkező korszak mezőgazdaságát. Örömmel készülök a PREGA-ra, mert ott mindig kiváló szakemberektől hallhatunk az új és még újabb lehetőségekről.