416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy állásfoglalást, amely az Európai Bizottsághoz hasonlóan negatívan értékeli a magyar kormány eddigi intézkedéseit, amelyeket azért tett, hogy Magyarország hozzáférjen a helyreállítási alaphoz, valamint a kohéziós pénzekhez – írja az euronews.com.

Tegnap röppent fel a hír, hogy az Európai Bizottság nem elégedett a magyar kormány eddigi vállalásaival – erre gyengülni kezdett a forint –, viszont ma Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter úgy nyilatkozott, hogy "év végéig alá tudjuk írni a megállapodásokat, amelyek segítenek minket ahhoz, hogy a jövő évben hozzá férjünk az uniós forrásokhoz".

Szintén mai hír az Európai Parlament állásfoglalása, amelyben az áll, hogy „a Bizottság és a magyar kormány által megtárgyalt 17 intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez", még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják.

Az Euronews kiemeli, hogy a képviselők megállapították, hogy Magyarország nyomásgyakorlás céljából visszaél az Tanács egyhangúsági szabályával, ezért az Európai Bizottságnak mindaddig nem kellene jóváhagynia a magyar tervet, amíg az ország teljes mértékben végre nem hajtja az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét.

Arról, hogy az EU zároljon-e 3000 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó támogatást, hétfőn vitáznak még az európai képviselők, de az ügyben döntési jogköre az Európai Bizottságnak van.

Az Euronews úgy értesült, hogy a Bizottság olyan javaslatot fog tenni, ami pénzügyileg azt jelenti, hogy Magyarország egyhamar nem jut hozzá az 5,8 milliárd eurós, vissza nem térítendő helyreállítási forráshoz, és a korrupciós kockázatok miatt 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) befagyasztására is számíthat.

Indexkép: Shutterstock