Az előrejelzések szerint a belföldön regisztrált termelésből az idén körülbelül 1,1-1,2 milliárd darab tojásra lehet számítani – közölte a Tojásszövetség titkára a pénteki tojásvilágnap kapcsán – írja az infostart.hu.

Molnár Györgyi beszélt arról, hogy hogyan hatott a járványhelyzet a hazai tojásfogyasztásra. "Iszonyatosan megnövekedett az étkezési tojás iránti kereslet az elmúlt időszakban. Voltak olyan napok, időszakok, amikor teljességgel hiányzott a boltok polcairól a tojás. De a termelő azért van ott a tyúkok sarkában, hogy az igényeket tudjuk teljesíteni" – mondta.

Időarányosan idén a nagyüzemi termelés minimálisan elmarad a tavalyitól, az idei első féléves termelési adat 540 milliós, a csökkenés 40 millió.

"Ennek viszont nem a koronavírus az oka, hanem a madárinfluenza, és éppen azt a Bács-Kiskun megyét támadta a betegség, ahol a legtöbb tojástermelő él és dolgozik, ha nem tévedek, 850 ezer tyúkot le kellett vágni vagy azért, mert beteg lett, vagy mert megelőző eljárás alá esett" – mutatott rá Molnár Györgyi.

kép

Az éves összfogyasztás Magyarországon évről évre 2,3 milliárd, enyhén növekvő tendenciában. A belföldi igény mintegy 50 százalékát az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji teljesíti, 21-22 százalékát pedig az import elégíti ki. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió darab tojás származik, az import 480-520 millió darab körül mozog évente.

Egy magyar egy évben tehát átlagosan 240 tojást eszik meg. A fogyasztás folyamatosan növekszik, a 2017-es átlagadat például 238 darab tojás volt.

Mennyibe kerül?

Az első fél év átlagára nettó 22,96 forint volt, ami ugyan 10 százalékkal magasabb, mint a 2019. évi azonos időszakra eső átlagár, de tavaly mintegy 4 százalékos árcsökkenést könyveltek el a megelőző évhez képest. A bolti árak féléves átlagára darabonként nettó 42,19 forint volt, az emelkedés követte a termelői árak változásának arányát, azonban az idei árnövekedéssel párhuzamosan sem érte el a fogyasztói ár a 2018-as árszintet.