A kínai gyártók már képesek tökéletesen lemásolni a magyar akácmézet vagy a spanyol narancsmézet is. A hamisítványok annyira tökéletesek, hogy nincs laboratóriumokban kimutatható különbség köztük, csupán a termék íze árulkodik a silány minőségről – írja a Magyar Nemzet.

méz

A kilónkén 20-30 eurocentért előállított hamisítványt akár 5 euróért is eladhatják – fotó: Pixabay

A főként Kínából érkező laboratóriumi körülmények között előállított szintetikus mézek ellen a méhészek már évek óta küzdenek több-kevesebb sikerrel. Amint sikerült megoldást találni az aktuális hamisítási módszerre, a leleményes gyártók mindig előálltak valami új trükkel.

Az utóbbi években elindult a burkolt export is, ami azt jelenti, hogy a kínai kereskedők egy európai partner segítségével juttatják el a hamisítványokat a nagy csomagolócégekhez. Itt aztán kiváló minőségű termékként csomagolják őket. Ez pedig úgy tűnik óriási üzlet.

Egy kiló hamis mézet körülbelül 20-30 eurocentért állítanak elő és az európai piacon akár 5 eurós akác- vagy narancsmézként, rosszabb esetben 3 eurós virágmézként értékesíthetnek. A profit mértéke a drogkereskedeleméhez mérhető. A gyártótól a csomagolóig mindenki jól jár, így nem csoda, ha senki nem érdekelt a mézhamisítás felszámolásában.

Ugyanakkor a nyereség csak kis részét tudják realizálni a kínai gyártók. Az európai kikötőkbe 1 eurós kilónkénti áron érkező hamis mézből származó profit nagy részét a köztes szereplők fölözik le.