A tárca vezetője a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében döntött az intézkedésről. Az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban a szakmai tanácskozások, a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül, kizárólag online módon tarthatóak meg – tartalmazza a közlemény.

Ugyanakkor, a közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat előre be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi hatóságnak, amely a helyszín és a körülmények ismeretében meghatározza a rendezvényen egy időben jelenlévők maximális létszámát. A hatóságok a rendezvények helyszínein szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek.

Kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vehetnek részt a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken – fotó: Pixabay

Rendkívül fontos a személyi higiéne betartása, továbbá kerülni kell a közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat. Javasolt az érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, a rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése – sorolják.

Arra is kitérnek, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Zárt térben, a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre is – tartalmazza a közlemény.