A kérdés megválaszolására Dr. Szabó Pétert, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Georgikon Campusának általános főigazgató-helyettesét kértük fel.

– Az agroturizmust már évekkel korábban is oktattuk a gazdasági- és vidékfejlesztési agrármérnök, illetve a turizmus-vendéglátás képzésünk elemeként – bocsátotta előre dr.  Szabó Péter. – Látni kell azonban, hogy ez a szakterület egyre népszerűbbé válik, úgy a hallgatók, mint a "fogyasztók" körében, hiszen növekvő igény tapasztalható mindkét oldalról iránta. De mi is valójában az agroturizmus? A legegyszerűbben talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy "leánykori nevén" ez a falusi turizmus, vagy falusi vendéglátás. Célcsoportját főleg a városban élők adják, akik általa közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a vidéki élettel, megismerkedhetnek annak szépségeivel – s bizonyos esetekben a nehézségeivel is, ez irányban is vannak már szárnypróbálgatások, amikor valaki például egy teljes héten át bekapcsolódik egy tejtermelő gazdaság mindennapjaiba, beleértve a fejést, almozást is. Fontos, hogy a városi lakosság is megismerje, hogyan, mi módon kerül az asztalra az élelmiszer, mennyi munka van mögötte, másrészt kapcsolatba kerüljön a vidéki élettel és annak hagyományaival, kultúrájával. Tehát egyfajta "érzékenyítésről" is szó van.

agroturizmus

Az agroturizmus egyfajta érzékenyítés is: közelebb kerülhetnek általa a mezőgazdasághoz a városlakók – forrás: iStock

Dr. Szabó Péter hozzátette: az agroturizmus szereplői mindezt olyan komplex csomagban kínálják, mely természetesen lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, regenerálódásra, még hozzá aktív módon. Ha pedig ez kulturális élménnyel is jár, akkor egyfajta edukációs jellege is van a szolgáltatásnak.

Hogy nagy jövő előtt áll az ágazat, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már készül a hazai agroturizmus fejlesztési stratégiája, erről az Agroinform is beszámolt. Az agroturisztikai kínálattal komoly bevételhez juthatnak azok a gazdaságok, amelyek alkalmasak erre és rendelkeznek a szükséges adottságokkal.


A főigazgató-helyettes jelezte továbbá: a MATE Keszthelyen, a Georgikonon hirdette meg – érzékelvén a korszellemet – diplomával rendelkezők számára a bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzést. A nyilvánvalóan a Balaton közelségére is apelláló képzés két féléves, kéthetente 16 órányi jelenlétet követel a növendékektől. Elsősorban olyanok számára lehet értékes a stúdium, akik szőlészet-borászatban, a gasztronómiában, valamint a vendéglátásban kívánnak elhelyezkedni, esetleg már ezen a területen dolgoznak, de szeretnék elmélyíteni ismereteiket – vagy egyszerűen csak szeretnek élni, imádják a bort és a finom ételeket.

Az agroturizmus az idegenforgalom egyik formája, mely kapcsán mindenkinek Ausztria jut eszébe. Azonban kevéssé köztudott, hogy gyorsan fejlődik hazánkban is, déli szomszédunknál, Horvátországban pedig kifejezetten fejlett, különösen Dalmáciában. Az agroturizmus az életet a természettel és a természettel való együttéléssel ötvözi hagyományos vidéki környezetben. A kínálat Horvátországban például olyan hagyományos gazdálkodási tevékenységeket foglal magában, mint az olajbogyó-, a fügeszüret, gyümölcsök és a zöldségfélék, betakarítása, állatok takarmányozása és így tovább. Emellett a vendégek ízletes helyi ételspecialitásokat is megkóstolhatnak.