Amint arról a freshplaza.com beszámolt, április első hetében Spanyolországon egy évtizedek óta, illetve részben soha nem tapasztalt fagyhullám vonult végig, amely az ország őszibarack és nektarin termésének több mint a felét megsemmisítette.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!
www.prega.hu

Súlyosbította a helyzetet, hogy a termelők az adott körzetekben nem voltak, és nincsenek felkészülve a fagy elleni védekezésre, mivel mínusz öt fok alatti hőmérséklet még a téli hónapokban is többnyire csak a hegyekben fordul elő.

A spanyol őszibarack-termelőket felkészületlenül érte a tavaszi fagy

A spanyol őszibarack-termelőket felkészületlenül érte a tavaszi fagy – Fotó: Pxfuel

A mostani súlyos lehűlés így teljesen váratlanul és felkészületlenül érintette a spanyol őszibarack-termelőket és még inkább az éppen a virágzás vagy terméskötődés állapotában lévő fákat. A kieső termés és az árbevétel hiányát egész Spanyolország, sőt egész Európa érezni fogja, a termékek ára pedig várhatóan jóval meghaladja az előző évit.


A drasztikus áremelkedés már most biztosra vehető, károk mértékét azonban csak május közepén lehet pontosan felbecsülni.

A tragikus esemény azonban felhívta Katalónia és Aragónia, valamint a hasonló körülmények között gazdálkodó gyümölcstermesztők figyelmét arra, hogy a jövőben hasonló időjárási anomáliák többször is előfordulhatnak, ezért azok ismétlődésére, illetve kivédésére mielőbb fel kell készülni.