Farkas Sándor felidézte, hogy  2010 és 2018 között 33 százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye, az agrárexport pedig  49 százalékkal bővült, tavaly már elérte a 8,7 milliárd eurót.

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak 215 ezres száma 24 százalékkal volt magasabb 2018-ban, mint 2010-ben. Ez a tendencia nem fog folytatódni, mivel a hatékonyság és a minőségi termelés irányába kell elmozdulni - fejtette ki az államtitkár.

Duplájára növekedett a nemzeti agrártámogatások összege is az említett időszakban, ami tavaly közel 100 milliárd forint volt.

A VIII. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Verseny résztvevői felvonulnak a Hajdúböszörményben, az Szilágyi Erzsébet körúton – fotó: MTI / Balázs Attila

Az ágazat kihívásai közt említette Farkas Sándor az átlaghőmérséklet emelkedését, ami nem jár együtt a csapadékmennyiség növekedésével. A klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre, ami klímatudatos gazdálkodást tesz szükségessé – hangsúlyozta.

Az előrejelzések szerint a Föld lakossága 2050-re 9 milliárd lesz, amiből az következik, hogy az alapvető élelmiszerek duplájára lesz szükség, becslése szerint  Magyarország akkor 20-25 millió embert lesz képes ellátni a mostani 15 millió helyett.

Az állami földbirtok-politika sikereként említette Farkas Sándor, hogy a magyar termőföldet megvédték és magyar kézben tartották. Az előző ciklusban megerősítették a hazai kis- és közepes agrárvállalkozásokat a "Földet a gazdáknak!" program keretében. Az állami földértékesítésnek köszönhetően a magyar földművesek egyharmada, mintegy 30 ezer gazdálkodó szerzett mintegy 200 ezer hektár területet.

A képet köszönjük a Hajdúböszörményi Tractor Pulling Egyesületnek – fotó: HTPE

A VIII. Hajdúsági Exponak helyszínt adó Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakiskola sportcsarnokában 900 négyzetméteren kamarai standok állnak az érdeklődők rendelkezésére, a szabadban pedig 2000 négyzetméternyi területen a mezőgazdasági gépkiállítók vonultatják fel eszközeiket.

A VIII. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Verseny résztvevői felvonulnak a Hajdúböszörményben, az Szilágyi Erzsébet körúton – fotó: MTI / Balázs Attila

A kézművesek utcáján helyi és hajdúsági iparosok termékeit kóstolhatják és vásárolhatják  meg a látogatók.
Szombaton 4 országból – Dániából, Belgiumból, Hollandiából és Olaszországból – érkezett 12 csapat méri össze erejét, illetve versenyez traktorhúzásból.

Vasárnap rendezik meg az iskola tavaly elhunyt igazgatója, Papp István emlékére az amatőr traktorhúzók versenyét.

fotó: HTPE Facebook oldal

A hajdúböszörményi rendezvénysorozat vasárnap estig várja a látogatókat!