Ahol szükséges, ott gyakran a talajlakó kártevők elleni védekezést választják, de így nem tudják kihasználni a starter nitrogén, foszfor és cink pozitív hatását a kezdeti, különösen hideg májusi időjárás esetén. Az újonnan engedélyezett Force Evo starter hatású talajfertőtlenítő használatával e kompromisszumot nem kell megkötni. A készítmény egy szemcsében lévő teflutrin tartalma biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a szintén ebben a szemcsében lévő nitrogén, foszfor, mangán és cink hatás pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja akár hidegebb periódusban is.

Összetétele 0,5 % teflutrin + 10 % nitrogén (N) + 41 % foszfor (P) + 3 % mangán (Mn) + 2 % cink (Zn). A készítmény kijuttatása mikrogranulátum adagolóval felszerelt vetőgéppel történik sorkezelés formájában a magok közelébe. A termék kukoricában és burgonyában van engedélyezve 16-20 kg/ha dózisban. Az alacsonyabb dózis hatékony a drótférgek és a pajorok ellen, míg a magasabb dózis (20 kg/ha) akár a gyenge-közepes kukoricabogárlárva-fertőzés esetén nyújt kellő védelmet a kultúrnövény számára. 20 kg/ha dózisban gyakorlatilag egy teljes starter műtrágyának megfelelő tápanyag kijuttatása történik meg. Ezzel a hatással akár egy teljes gyökéremelet regenerációja történhet meg erős kártétel esetén is, ami segíti a gyökerek gyógyulását (1. kép).

talajfertőtlenítő

1. kép Jobbra Force Evo hatására nagyobb zöldtömeg és erőteljesebb gyökérzet fejlődik szemben a csak talajfertőtlenítő kapott résszel Létavértes 2020. május 16 - fotó: Syngenta Kft.

Diffúzor használata javítja a drótféreg elleni hatékonyságot, mivel az eszköz abba a rétegbe (a mag feletti rész és a talajfelszín alatti szárrész) teríti a Force Evo-t, ahol a drótférgek károsítása történik.

A termék elmúlt évekbeli vizsgálata során megállapítottuk, hogy minimális szintre tudja csökkenteni az egyre nagyobb gondot okozó drótféreg kártételét (2. kép és 1. ábra), jelentősen mérsékli a kukoricabogár lárva kártételét, egyúttal a kezdeti gyökérfejlődést is serkenti és gyorsítja a gyökérzet regenerálódását esetleges kártétel esetén (3. kép).

drótféreg

2. kép Balra Force Evo 16 kgha dózisban, jobbra kezeletlen kontroll drótféreggel erősen fertőzött területen Mosonszolnok 2020. július 8 - fotó: Syngenta Kft.

drótféreg kártétel

1. ábra - Force Evo hatása dróféreggel fertőzött területen, Mosonszolnok 2019 - fotó: Syngenta Kft.

kukoricabogár

3. kép Alul Force Evo hatására több gyökéremelet marad egészségesen kukoricabogárral fertőzött területen Bomyhád 2020. július 6 - fotó: Syngenta Kft.

Összességében a termék használatával ki tudjuk küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, segítjük a gyökérregenerációt, javítjuk a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, átlendítjük a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon. Ezek a pozitív hatások segítik a profi kukoricatermelők azon szándékát, amellyel maximális mértékben ki akarják használni a kukorica hibridekben lévő terméspotenciált és így a hozam növelésében további lépést jelent ezen technológia használata.