Forró áru

Legalább egy olyan földközi-tengeri kikötőről lehet tudni, ahol megtagadták a kikötés engedélyezését egy Ukrajnából ellopott gabonával megrakott orosz kereskedelmi hajó számára. Maga a hajó a múlt hét végén a szíriai Latakia kikötőben tartózkodott, legalábbis logisztikai források és az ukrán tisztviselők szerint - írta meg a CNN.

A Matros Pozynich április 27-én szedte fel a horgonyt a Krím partjainál, majd egyszerűen kikapcsolta a transzponderét (a helyzetmeghatározó berendezését). Másnap Szevasztopol kikötőjében, a Krím fő kikötőjében látták fényképek és a műholdfelvételek tanúsága szerint. Az internetezők által folytatott, úgynevezett "nyílt forráskódú kutatások" (ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki bekapcsolódhat) és ukrán tisztviselők szerint a Matros Pozynich egyike annak a három hajónak, amelyek részt vesznek a lopott gabona kereskedelmében/szállításában. Az Oroszország által 2014-ben annektált Krím az öntözés hiánya miatt csak kevés búzát termel, ám a tőle északra fekvő ukrán régiók, amelyeket március eleje óta orosz erők foglalnak el, évente több millió tonna gabonát termelnek.

"Ahogy már mi is megírtuk, az ukrán tisztviselők szerint most több ezer tonnát szállítanak teherautókkal a Krímbe."

A CNN által is közölt képeken a Matros Pozynich látható Latakia kikötőjében. Kép: Twitter

Sejthető végállomás

A CNN ukrajnai forrása szerint a Szevasztopolból származó gabonaexport meredeken megemelkedett az elmúlt hónapokban, márciusban és áprilisban elérve a körülbelül 100 000 tonnát. A CNN által áttekintett műholdképek és nyomkövetési adatok szerint a Szevasztopolban lencsevégre kapott Matros Pozynich később áthaladt a Boszporuszon, és útja az egyiptomi Alexandria kikötőjébe vezetett - a fedélzetén ukrán illetékesek szerint csaknem 30 ezer tonna lopott ukrán búzával.

Az ukránok folyamatosan követték az útját, és figyelmeztették Egyiptomot, hogy a gabona lopott, ezért az ország megtiltotta a kikötést. A Pozynich ezek után a libanoni főváros, Bejrút felé vette az irányt. Május 5-én ismét kikapcsolták a transzpondert, de a tankertrackers.com és a Maxar Technologies képei szerint végül a szíriai Latakia kikötőjébe érkezett meg. A szíriai rezsim szoros kapcsolatban áll Oroszországgal, és az orosz hadsereg gyakori vendég Latakiában. Valójában a Matros Pozynich is egy 2015-ben Szíriában meghalt orosz katonáról kapta a nevét. A CNN forrása szerint a gabonát átrakodhatják egy másik hajóra Latakiában, hogy elrejtsék annak eredetét.

"Amikor a célkikötő minden komoly ok nélkül változni kezd, az általában a csempésztevékenység bizonyítéka"

- mondta a forrás. A CNN által is közölt képeken a Matros Pozynich látható Latakia kikötőjében. Az ukrán Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Igazgatósága az ukrán gabona tiltott kivitelével kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy "az Ukrajnából ellopott gabona jelentős része a Földközi-tenger vizein orosz lobogó alatt közlekedő hajókon van".


Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter is megszólalt, aki szerint az Ukrajnából származó gabona ellopása Oroszország részéről "az Oroszország által folytatott háború különösen visszataszító formája Kép: Twitter

Szankciós rés

A szállítási adatok azt mutatják, hogy a Matros Pozynich egyike annak a három ömlesztettáru-szállító hajónak, melyet az oroszországi asztraháni székhelyű Crane Marine Contractor nevű cégnél regisztráltak, mely jelenleg nem áll nemzetközi szankciók alatt. A CNN megpróbálta elérni a céget, de nem jártak sikerrel, a lap információi szerint a három hajó valódi tulajdonosa, egy 29 céget maga alatt igazgató nagy orosz ernyő-vállalat, melynek többi szervezetét az Egyesült Államok nem sokkal az orosz invázió után már szankcionálta. Mikola Szolszkij, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi minisztere szerint a gabonalopás

"nagy üzlet, amelyet a legmagasabb szinten lévő emberek felügyelnek Oroszországban".

A múlt pénteken Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter is megszólalt, aki szerint az Ukrajnából származó gabona ellopása Oroszország részéről "az Oroszország által folytatott háború különösen visszataszító formája, mivel ellopják, kirabolják és elviszik maguknak a gabonát Kelet-Ukrajnából".

Minden ember, mindenki meg fogja fizetni ennek a háborúnak az árát világszerte, még akkor is, ha egy másik kontinensen élnek. Többet kell fizetni az élelmiszerért, és minden nappal egyre többet kell majd fizetni

"Minden ember, mindenki meg fogja fizetni ennek a háborúnak az árát világszerte, még akkor is, ha egy másik kontinensen élnek. Többet kell fizetni az élelmiszerért, és minden nappal egyre többet kell majd fizetni" - mondta Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter." Kép: Unsplash

G7 és a német reakciók

A miniszter Stuttgart városában beszélt erről a G7-ek mezőgazdasági minisztereinek találkozóján ukrán kollégáikkal, ahol megvitatták, hogyan lehet megfékezni a fenyegető nemzetközi élelmiszerválságot, melyet Oroszország ukrajnai inváziója váltott ki. "Minden ember, mindenki meg fogja fizetni ennek a háborúnak az árát világszerte, még akkor is, ha egy másik kontinensen élnek. Többet kell fizetni az élelmiszerért, és mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy minden nappal egyre többet kell majd fizetni" - mondta Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter a konferencián.

"Oroszország szándékosan gabonaháborúvá változtatta Ukrajna invázióját"

- nyilatkozta Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton a G7-ek németországi külügyminiszteri találkozójának záró sajtótájékoztatóján. „Oroszország lépései miatt az ellátás meghiúsul, az árak mérhetetlenül emelkednek, nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon, és a brutális éhínség veszélye fenyeget. Nem szabad naivaknak lennünk, ez nem járulékos kár. Ez egy tudatosan kiválasztott eszköz a most zajló hibrid háborúban" – tette hozzá Baerbock, majd így folytatta: "Oroszország új válságok táptalaját készíti elő, hogy szándékosan gyengítse a nemzetközi kohéziót a háborújukkal szemben. Éhínséget, instabilitást, energiaellátási bizonytalanságot, a demokratikus értékek és az emberi jogok dezinformáció általi lopakodó erózióját okozva."

„Soha nem fogjuk elismerni azokat a határmódosításokat, amelyeket Oroszország katonai erővel akar keresztülvinni”

– tette hozzá Baerbock.

A hírek szerint az orosz csapatok mezőgazdasági berendezéseket és  több ezer tonna gabonát loptak  el ukrán gazdálkodóktól. Kép: Unsplash

A hírek szerint az orosz csapatok mezőgazdasági berendezéseket és  több ezer tonna gabonát loptak  el ukrán gazdálkodóktól. Kép: Unsplash

Oroszország és Ukrajna együttesen a globális búzaexport közel 30 százalékát termelik meg. A hírek szerint az orosz csapatok mezőgazdasági berendezéseket is loptak és tüzérséggel lövik az élelmiszertároló létesítményeket. Az ukrán védelmi minisztérium becslései szerint eddig összesen 400 ezer tonna gabonát loptak el.

"Az, ahogy cselekszünk, vagy amit nem teszünk meg, az elkövetkezendő hosszú éveken, esetleg évtizedeken keresztül alakítja majd, a közös együttélést a világban. Ezért van az, hogy a kimenekülés a helyzetből, a passzivitás a tétovázás, a határozatlanság vagy a némaság nem választható opció számunkra, és személy szerint nekem sem” – mondta el Baerbock.

(Forrás: CNN, CNN)