Az ország felkészült a téli fűtési időszakra, a gáztárolók töltöttsége alapján biztosítottak a gazdaság és a háztartások működtetéséhez szükséges energiahordozók - jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára szombaton.

A kormány szerint nincs hiány, a hatósági áras tűzifát igénylők már rendelkeznek erre a télre tüzelővel

Az államtitkár a tárca MTI részére megküldött közleménye szerint emlékeztetett: a kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Azt írták, a kormány a rezsicsökkentéssel, a tűzifa-programmal, a barnaszén-programmal, a benzinárstoppal, az élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal segíti a családokat.

A befolyt adóból átcsoportosított rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez Németországban 20, Ausztriában pedig 6 százalék - tették hozzá.

A németeknél viszont külön munkacsoportot alakíttatott a pénzügyminiszter a gázártámogatás menedzselésére, hosszútávú stratégia kialakítására.

Sajnos a rezsicsökkentés nem segített az inflációs katasztrófán

Emlékeztettek arra is, hogy a rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig, amely felett úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetnie a magyar felhasználóknak, ami a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb. MVM szeptember 19-ig mintegy 2,4 millió gázszámlát állított ki, amelyek közel négyötöde az átlagfogyasztás alatti volt, ezekre teljes mértékben a rezsicsökkentett árazás vonatkozott.

Gáz legalább biztosan lesz

Már augusztus 25-ig az öt magyarországi gáztárolóba az ötéves átlagfogyasztás 37,17%-át, 3,88 milliárd köbméter földgázt tárolták be, ami az éves lakossági fogyasztás 98 százaléka.

A mostani beszámoló szerint a gáztárolók töltöttsége jelenleg 72 százalék, és mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy, az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag felett van, a hazai gazdaság működéséhez és a háztartások számára szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak.