Egyes erdészetekben már dátumot sem tudnak mondani, hogy mikorra várható a hatósági áras tűzifa. De vannak olyan helyek is, ahol várólistát vezetnek. Szeverényi Tamás erdőmérnök szerint az állami gazdaságok munkáját emberhiány hátráltatja - írja az index.hu

tűzifa

Nagy nyomás nehezedik az állami erdészetekre – fotó: pixabay.com

Várólista, több hetes várakozási idő

A hatósági áras tűzifaprogram szeptemberben indult, lehetővé téve a lakosságnak, hogy egységes áron vásárolhassák meg az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifát. A program részleteiről korábban mi is részletesen beszámoltunk.

Háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter kemény lombos, lágy lombos és fenyő tűzifa-alapanyagot lehet igényelni hatósági áron, az egyes állami erdőgazdaságoknál adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

Szeverényi Tamás, erdőmérnök szerint van olyan budapesti magántulajdonban lévő kiserdő, ahol annak ellenére is sorban állás van, hogy ott drágábban kapható tűzifa – egy listát is vezetnek arról, hogy kinek milyen igénye van. Elmondása szerint ők sem tudnak azonnal fával szolgálni, a tüzelőre nagyjából egy hónap várakozási idővel számolnak, az állami erdészetekre azonban még ennél is nagyobb nyomás nehezedik.

Szűkösek a fakitermelési kapacitások

Szeverényi Tamás az ATV Híradójának azt is kifejtette, hogy az állami gazdaságok munkáját még az emberhiány is hátráltatja. Szűkösek a fakitermelési kapacitások, nem lehet azonnal annyi fakitermelő brigádot beállítani, mint amennyire most szükség lenne, hiszen mire ezt a szakmát valaki kitanulja, az 2-3 évbe telik.

Vannak olyan erdészetek, ahol egy hónapot kell várni a tűzifára, de ez akár több is lehet, ha valaki a négyméteres helyett egyméteres darabokat szeretne vásárolni, illetve abban az esetben is, ha nincs olyan terepjárós teherautója, ami akadály nélkül közlekedik az erdőben.

tűzifa

Vannak olyan erdészetek, ahol egy hónapot kell várni a tűzifára – fotó: pixabay.com