Ez a tudományos eredmény új lehetőséget nyit a betegség kezelésében és a paradicsom teljesen új típusú hasznosítása előtt nyitja meg az utat. A hatékonyság növelése érdekében a kutatócsoport a paradicsom növénybe – génmódosítás útján – beillesztett egy tirozinázt kódoló gént, vagyis egy enzimet, amely tirozinból L-DOPA  molekulákat épít fel – írja a hortidaily.com.

Ezzel elérték, hogy az új fajta 1 kg-ja az átlagnál jóval nagyobb arányú, mintegy 150 mg tirozint tartalmaz, ami különösen a szegény, fejlődő országok számára bír nagy jelentőséggel, ahol az emberek többsége nem tud napi 2 dollárt fordítani a megfelelő L-DOPA adag megvásárlására.

paradicsom

A fejlesztés főleg a fejlődő országok számára bír nagy jelentőséggel – fotó: pixabay

A kutatók a megfelelő gént a cékla növényből ültették át, ahol az a tirozin-alapú betalain pigmentek előállításában működik közre. A tirozint más növények is képesek megtermelni, de a többségüknél fellép egy gátló tényező, amely akadályozza a szükséges tirozin-arány elérését. Megfelelő mennyiséget termelhet a bársonybab is, de annak szárát csalánszőrök borítják, amelyek irritációt válthatnak ki.

Cathie Martin professzor, a kapcsolódó tanulmány társzerzője elmagyarázta, hogy a kutatócsoport a tirozinázt kódoló gén beültetésére a paradicsomot annak könnyű termeszthetősége miatt választotta, amelynek zárt térben történő termesztésénél könnyen megakadályozható a génmódosított pollennek a légtérbe kerülése.