A Magyarok Kenyere program keretében meghirdetésre került, II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésén jártunk, ahol megismerkedhettünk a verseny hátterével, a zsűrizés rejtelmeivel és a versenyen indulókkal.

A gluténmentes kenyér is lehet finom

A sajtótájékoztatót Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere program projektvezetője vezette, aki elmondta, a verseny egyben innováció ösztönzés és adománygyűjtő felhívás is volt. 2022-ben úgy gondolták, hogy elért a magyar gluténmentes ipar és piac egy olyan fejlettségi szintet, ahol egy megfelelő szakmai verseny kellő inkubációs környezetet teremthet. Ennek pedig a fogyasztók is a nyertesei, hiszen az új termékek megjelennek a boltok polcain is. Így a versenyből egy folyamat lett.

gluténmentes kenyér sajtótájékoztató

Sor került a II. Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny eredményhirdetésére. Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A kezdeményezés múlt évi sikerén felbuzdulva a szervezők idén egy új kategóriát is hirdettek, így a kenyerek és péksütemények mellett a töltött pékáruk kategóriában is nevezhettek a gluténmentes termékek gyártói. Az idei verseny dr. Nagy István, agrárminiszter védnöksége mellett indult el, a zsűri elnöke Badakné dr. Kerti Katalin, egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője volt.

Szabolcs Péter, a verseny egyik főszervezője, az AMUREX GM Hungary Kft. ügyvezetője,  élelmiszeripari ATK elnök elmondta, hogy 16 éve foglalkoznak gluténmentes termékekkel, de akkor még sajnos ezekre a termékekre az volt a jellemző, hogy szinte ehetetlenek voltak, és csakis szükségből fogyasztották őket. Emellett a kínálat is kicsi volt. Családi érintettség miatt kezdtek el gluténmentes termékekkel foglalkozni, és hosszú és rögös út vezetett el odáig, hogy 5 évvel ezelőtt már a termékek elértek egy olyan színvonalat, hogy úgy érezték, érdemes őket megmutatni.

Innen jött az ötlet, hogy legyen verseny a gluténmentes kenyerek és péksütemények bemutatására. Szerencsére nagyon sok nevező és sokféle termék indult. Habár féltek, hogy idén a gazdasági nehézségek miatt kevesebben neveznek, ez nem így történt.

Fontos, hogy ez egy olyan lehetőség, ahol mindenki meg tudja magát mutatni, akár a fogyasztók, akár a cégek számára. Nem csak az indulók voltak lelkesek, mindenki, akit felkértek, örömmel vett részt a zsűrizésben is, így jövőre is folytatni fogják, és várják az indulókat.

Sokakat érint a cöliákia, illetve a lisztérzékenység

Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke elmondta, hogy sajnos hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve a lisztérzékenység, így minden száz emberből egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza.

A gluténmentes élelmiszerek a gluténérzékenyek számára egy életen át tartó segítséget nyújtanak. A betegség ismertsége egyre nő. Fontos lenne, hogy a betegségről keringő tévhitek helyett minden érintett csoport hiteles és aktuális információkhoz jusson.


Nagy örömére szolgált, amikor tavaly megkezdték a gluténmentes kenyerekre, pékárukra történő fókuszálást, hiszen ezek tartoznak a legfontosabb élelmiszereink közé. A zsűriben négy fő vett részt, aki közül ketten gluténérzékenyek voltak, ketten pedig szakemberek, és anélkül zsűriztek, hogy tudták volna, kinek a termékét kóstolják. Mind a péksütemények, mind a kenyerek területén nagyon sok változás történt. A termékek nagyon jó minőségűek és nagyon finomak is lettek egyben.

Magas minőség és kiváló íz

Ezután dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára szólalt fel, és elmondta, hogy hosszú volt az út addig, amíg ilyen finom és jó minőségű termékek kerülhettek az asztalra. Elsőként nagy, német gyártók jelentek meg a boltokban, mert akkor még nem voltak olyan színvonalon a magyar termékek, hogy versenyezhessenek velük. Manapság már nem csupán felvesszük a versenyt a német gyártókkal, de sokkal magasabb minőségű termékeket tudunk előállítani.

kenyér

A gluténmentes pékáruk és kenyerek ma már ízükben is kiválóak. Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A korábbi járvány hatására a webáruházakon keresztül azok a kis települések is elérték ezeket a termékeket, amelyek korábban csak nagyon nehezen fértek hozzá, így a gluténmentes ágazat számára ez egy fontos előrelépés volt. Piaci kilengések vannak, sokat beszélünk az ukrán gabona beáramlásáról, a gabonák árának lefeleződéséről, de a gluténmentes termékeknél ez az árcsökkenés nem történt meg. Ez nem csak egy erősen fejlődő, hanem egy versenyképes ágazat. Magyarország ebből a szempontból is kiemelkedő minőséget tud előállítani.

dr. Felkai Beáta Olga, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kenyér nagyon fontos élelmiszer, azonban az élelmiszerpazarlás tekintetében sajnos élen járunk, hiszen fejenként közel 60 kg élelmiszert dobunk ki egy év alatt, amelyen belül a kenyér a második kategória. A korábbiakhoz képest van előrelépés, hiszen akkor évi 80 kg volt a fejenkénti elpazarolt élelmiszermennyiség, azonban még mindig van mit javítani ezen a téren. Fontos feladat tehát, hogy a kenyér meghatározó szerepére felhívják a figyelmet. Az első ilyen kezdeményezés a Pékszövetség kenyérversenye volt.

A gluténmentes termékek terén nagyon jó a tapasztalata, hiszen mind egészségügyi, mind fogyasztási szempontból megfelelőek. Az innovációs fejlesztések szerepe óriási, és a jövőben is számítani lehet rájuk. Szavai szerint a jövő évben várhatóan 300 milliárd forintos kerettel élelmiszeripari felhívást hirdet meg a tárca, a pályázatban az innovációnak is nagy szerepe lesz.

A múlt évben elindított, és az idén második alkalommal meghirdetett verseny remek lehetőséget kínál arra, hogy a gyártók bemutassák a termékeiket, a fogyasztók pedig amellett, hogy jobban megismerhetik a gluténmentes sütőipari termékek kínálatát, egyfajta iránytűt is kapnak arra vonatkozóan, hogy mely termékek a legfrissebbek, legpuhábbak, legízletesebbek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszer. Sajnos a statisztikai adatok alapján minden száz ember közül egy gluténérzékeny, ez pedig igen magas szám, hiszen a lakosságunk 1%-a érintett. Ez egy életen át tartó diétát jelent számukra.

Nagyon örül neki, hogy a gyártók figyelmet fordítanak ennek a közösségnek a kiszolgálására, és megtöltik tartalommal a diétát. A Kamara részéről mindig nyitottan álltak ehhez, van egy gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadványuk is, amely hiánypótlónak bizonyult. Az idei évben is szeretnének előrelépni, ezért azt a döntést hozták, hogy egy gluténmentes munkacsoportot hoznak létre, amelyiknek célja a lehetőségek felmérése és a problémákra történő megoldások megtalálása lesz.

A verseny szerinte a megmérettetésen túl remek lehetőség arra is, hogy a termelők és a termékek láttassák magukat, be tudjanak mutatkozni a piacon.

Olyan ez, mint habarcs nélkül építkezni

Szabolcs Péter, a verseny egyik főszervezője kérdésünkre elmondta, hogy az idén második alkalommal kerül megrendezésre a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenye, és azért rendezték meg újra, mert a tavalyi verseny sikere után már tisztán látszott, hogy nem szabad abbahagyni. Igazuk is lett, hiszen idén is nagy érdeklődésre tartott számot a rendezvény. Habár a gazdasági helyzet egyáltalán nem könnyű, különös tekintettel a mentes cégekre, de ennek ellenére közel annyian jelentkeztek, mint tavaly.

Közel 10 cég jelentkezett, több, mint 30 féle termékkel. A versenyre történő jelentkezés legfontosabb feltétele, hogy labor bevizsgálással kellett igazolni a termékek gluténmentességét - tájékoztatott minket Szabolcs Péter. Ezen kívül meg voltak adva a különféle kategóriák, amelyeken belül lehetett nevezni a termékekkel. A versenyre jelenleg csak határon belül neveztek, de jövőre szeretnék kiterjeszteni a határon túli versenyzők részére is. A döntést komoly szakmai zsűri hozta meg.

A gluténmentes technológia nehézségét Szabolcs Péter kérdésünkre ahhoz hasonlította, mintha habarcs nélkül próbálnánk meg építkezni. Ugyan lehetséges, de egyáltalán nem könnyű. Sajnos jelenleg nincs ilyen típusú képzés hazánkban, ezért ez is a terveik között szerepel.

A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai

A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:

1. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér

2. helyezett: Szafi Products Kft. – Kovászos vekni

3. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Teljes kiőrlésű kovászos kenyér

díjak

Gratulálunk a II.Gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjainak. Fotó: NAK/Lévai Zsolt

A 2023 Gluténmentes Töltött Péksütemény verseny díjazottjai:

1. helyezett: Becker és M Kft. – fahéjas babka

2. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – leveles szilvás papucs

3. helyezett: Szafi Products Kft. – Besztercei szilvás levél

A 2023 Gluténmentes Töltetlen Péksüteménye verseny díjazottjai:

1. helyezett: Lavina Kft. – No-no magvas szendvicsalap

2. helyezett: Szafi Products Kft. – bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalap

3. helyezett: Magyar Gluténmentés Pékség Kft. – kelt tésztás kakaós csiga

MAGOSZ Innovációs Különdíj:

Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér.

A versenyt támogatta a Hunorganic Kft., az Iresk Stamag Kft., Csak a Mentes.hu, valamit a Közért+ Zrt.

Számukra a hivatásuk egyben küldetés is

A gluténmentes kenyér kategóriában az első helyezést a Greenpass Kft. Free péksége nyerte el, K1 kovászos kenyerével. A pékséget dr. Papócsi Péter és felesége, dr. Papócsi-Réthy Katalin képviselte. Mindketten agrármérnökök, akik gabonaismeretből doktoráltak.

Kérdésünkre elmondták, hogy nagy örömmel és meglepetéssel fogadták, hogy megnyerték a kategóriát.  A termékeket nagyon régóta készítik, és a vásárlóik igazán kedvelik, azonban fontos számukra, hogy egy ilyen komoly megmérettetésen, egy független szakmai zsűri előtt is megállták a helyüket.

A sikerek mögött azonban egy közel 10 éve tartó, folyamatos fejlesztési munka áll. Minden percüket azzal töltik, hogy a vásárlók számára élményt adjanak, és olyan péksütemények születhessenek meg, amelyek elfogyasztása után a vásárlók semmi esetre sem érzik azt, hogy kirekesztettek lennének. Ezeknek a termékeknek ugyanis ugyanolyan magas élvezeti értéke van, mint a hagyományos péksüteményeknek, kenyereknek.

Ez számukra egy küldetés, és nagy örömükre szolgál, hogy beérik a munkájuk gyümölcse. A pékség 2015. áprilisában nyitott. Minden termékük glutén-, laktóz- és szójamentes, de van tejmentes és vegán vonaluk is, így mindenkire próbálnak odafigyelni. Van két saját pékségük egy háttérüzemmel, de neves hotelekbe, éttermekbe, élelmiszerláncokba is szállítanak.

Családi érintettségen alapul a vállalkozás, hiszen amikor kislányukról kiderült, hogy gluténérzékeny, akkor kezdtek el otthon péksüteményeket készíteni. A gluténmentes termékek előállítása számukra nem okoz már nehézséget, a kisujjukban van a technológia, ezért mindig kitűznek egy újabb célt, egy újabb terméket, amellyel bővíteni tudják a palettát.

Mindenképp a kovászos vonalon szeretnének továbbmenni, amely nagyon népszerű a vevőik körében. Négyféle kovászos termékük van, amelyekre már hetekkel korábban van előjegyzés, de a péksüteményekre is szeretnék átvinni a kovászolás technikáját, amelyet majd gépesíteni is szeretnének.

Tartós kenyérben nem gondolkodnak. Kifejezetten friss pékárut készítenek, de egyes termékek kaphatók fagyasztott formában is. A fejlesztés pedig nem áll meg, és igyekeznek minél többféle termékkel gondoskodni a vásárlóikról.