Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtökön reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az euró árfolyama fél hétkor 372,80 forintra emelkedett a szerda esti 372,72 forintról. A svájci frank jegyzése 382,43 forintról 383,08 forintra nőtt, a dollár pedig 346,41 forintról 347,18 forintra drágult.
Az euró az esti 1,0757 dollárról 1,0739 dollárra gyengült. (MTI)

A forint-euró árfolyam alakulásának megítélése mezőgazdasági szempontból

Fél évvel ezelőtt arról írtunk, hogy minden percben újabb történelmi mélypontra zuhan a forint, októberben ugyanis átlépte a 430 forintos lélektani határt az euró.

Az importból beszerzett alapanyagok, termékek, alkatrészek, gépek hazai árának alakulása szempontjából örömteli hír a forint erősödése, viszont mivel a magyar mezőgazdaság alapvetően exportorientált, a gyenge forint nagyobb forintbevételt és magasabb támogatási összegeket jelent.

Az árfolyam alakulásának mezőgazdasági szempontú megítéléséhez érdemes elolvasni az alábbi, pénzügyi szakemberekkel készült interjúkat:

Interjú Hollósi Dáviddal: Most fog igazán érződni, hogy kifizetődő az előrelátás – a gazdák egy része helyzeti előnybe fog kerülni

Interjú Héjja Csabával: mit jelent a forint erősödése a magyar agrárium számára?

Indexkép: Pixabay