200 grammos dm Bio őrölt mandulát hívott vissza a Nébih határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.


A forgalmazó honlapján közzétett tájékoztatás szerint a dm elővigyázatosságból kivonja a forgalomból a 2022 április 29-én lejáró terméket, miután nem zárható ki, hogy az érintett lejárati idejű egyes termékekben az aflatoxin mértéke meghaladja a megengedettet értéket. A terméket a dm üzletekbe lehet visszavinni, ahol a vételárat visszafizetik – közölte honlapján a forgalmazó.

Az aflatoxinról dióhéjban

A növények és terményeik penészgombával történő fertőződése a mezőgazdaság régről ismert problémája. A különböző penészgombák jelenléte a terméshozamot, és a termények értékesíthetőségét csökkenti, jelentős veszteséghez vezet.

Megfigyelték, hogy a penészes takarmányt az állatok is visszautasítják, és ha mégis elfogyasztják, nem fejlődnek megfelelően, szaporodási zavarok lépnek fel, sőt megbetegedést, tömeges elhullást is észleltek. Több alkalommal leírták azt is, hogy a penészgombával fertőzött terményekből készült élelmiszerek rendszeres fogyasztása súlyos emberi megbetegedésekhez is vezetett.

Ennek oka, hogy egyes penészgombák erős biológiai hatású, mérgező anyagokat, mikotoxinokat termelnek.

A mikotoxinok között is az aflatoxinokat tekintik a legveszélyesebb méreganyagoknak.

Jelentőségük miatt világszerte, így az Európai Unióban és hazánkban is szigorú szabályozás alá esnek, rendszeres ellenőrzésük indokolt és szükséges.Az aflatoxinok képződése korábban a trópusi, szubtrópusi országok terményeire volt jellemző, azonban újabb kutatások szerint a klímaváltozás következtében előfordulásuk hazánkban sem zárható ki, erre fel kell készülni a gazdálkodóknak is és a hatóságoknak is – olvasható a Nébih tájékoztatójában.