Ínycsiklandó ételek, koncertek, gyermekprogramok, főzőverseny és számos kikapcsolódási lehetőség lesz a XII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztiválon 2019. május 3-5. között. Az agárdi rendezvényen a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány keretében tematikus halnapokkal, látványkonyhával, gyermek foglalkoztatóval és ismeretterjesztő kiadványokkal készülnek.

A hal és vadételek szerelmesei bizonyára nem hiányoznak majd május első hétvégéjén Agárdról. Az eseményen a „Kapj rá!” kampány keretében, a nagyszínpad mellett felállított faházban várják a halak és halételek iránt érdeklődőket. A megjelenés egyik legfontosabb célja, hogy a 2023-ig tartó kampányidőszak végéig növekedjen a hazai halfogyasztás. A kampány célja elsődlegesen, hogy felhívja a figyelmet:

a hal egészséges, változatosan elkészíthető élelmiszer, amelyet hetente több alkalommal érdemes fogyasztani.

A Velencei-tavi fesztiválon a „Kapj rá!” faházában naponta kétszer, látványkonyhában készülnek majd a finom halételek, ahol a gasztronómiában jártas séfek mutatják be, hogyan lehet egyszerűen, ám változatosan elkészíteni a különféle halakat. Május 3-án, pénteken a busa lesz terítéken, ekkor zöldséges tésztasalátát készítenek füstölt busával. Szombaton ponty napot tartanak, a látogatók ezúttal lecsós pontyot és marinált pontyot kóstolhatnak roppanós zöldségekkel. Vasárnap a harcsáé lesz a főszerep, a séfek pedig harcsagulyást és halas chilis babot kínálnak majd.

hal

A számos ismeretterjesztő program mellett halas látványkonyha is várja a látogatókat – fotó: AMC

A finom és egészséges édesvízi halakat a látványfőzéseken kívül is megkóstolhatják a látogatók, hiszen pontyropogós, fűszeres halgolyó és füstölt halpástétomos szendvics várja a standhoz érkezőket. A finomságok mellett ismeretterjesztő kiadványokkal és receptfüzetekkel is gazdagodhatnak a látogatók, amelyekből többek között a halételek feldolgozását, elkészítési módozatait tanulhatják meg.

A „Kapj rá!” standon gyermeksarokkal és animátorral várják a 3-12 év közötti gyermekeket, akik a helyszínen többek között gyermekfilmeket nézhetnek, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, a nagyobbaknak pedig figyelemfelkeltő kerék pörgetős kvízjátékot szerveznek, ahol a legügyesebbek „Kapj rá!” ajándékokat és reklámtárgyakat nyerhetnek.

A standon továbbá az édesvízi halakat és azok élőhelyeit bemutató természetképeiből, valamint a termelési tevékenységek fényképeiből látható fotókiállítás.

A három napos rendezvény valódi családi kikapcsolódásnak ígérkezik. Fellép többek között a Margaret Island és a Csík Zenekar, megrendezik a Velencei-tavi Évadnyitó Horgász- és Halászléfőző Versenyt, de lesz vadételfőző verseny, babajátszóház és ügyességi BringArt játszóház is.

A fesztiválról a https://velenceitofeszt.hu/ honlapon találhatnak további információt.