Az árak elérték a maximumot

Egy elemző szerint a baromfihús ára elérte a csúcsát, így akár nagyobb mértékű árcsökkenésre is számíthatunk a piacon, amit a vásárlók fizetőképes keresletének csökkenése indít el. Ez visszahat nemcsak a hús, hanem a gabona árára is. A jelek már látszódnak, de a java még hátravan.

Az árstop nagyon fáj a kiskereskedőknek, viszont egyáltalán nincsen szerepe abban, hogy mi történik a baromfihúspiacon. Ezt Bárány László, a Master Good csoport tulajdonosa mondta el a VG-nek. Júniusban még az látszódott, hogy az ársapka megemelte a keresletet a csirkemell iránt, a mostani piaci folyamatokat viszont a fogyasztók vásárlóereje, illetve annak csökkenése alakítja.

A fogyasztás visszaesése

A cégtulajdonos kitért arra, hogy az EU-ban pár százalékos fogyasztás-visszaesés látható. Ennek oka, hogy a vásárlók a pénzüket beosztják, átgondoltan költekeznek, főként a mostani időszakban. A hideg hónapokban ugyanis többet kell kiadni világításra és fűtésre, így kevesebb jut az egyes élelmiszerekre, köztük a csirkehúsra is.

A fogyasztás valószínűleg elérte a csúcsot, azt a maximumot, amit a hazai piac elbír. Az árak emiatt már nem tudnak tovább emelkedni, hiszen a magasabb árak hatására még drasztikusabb lenne a kereslet csökkenése.

Jövőre olcsóbb lesz a baromfihús

Az szinte biztos, hogy a csirkehús ára tavasztól lefelé indul el, ami jól látszik a Master Good nyugat-európai partnerekkel folytatott jövő éves ártárgyalásaiból. Hatalmas esésre nem kell számítani, de ennek mértékbe várhatóan eléri a 3-5 százalékos, ami már az első negyedévben érezhetővé válik. Ez nem szezonális hatás lesz, a tendencia várhatóan így is marad.

A KSH adataiból kiderült, hogy a csontos csirkecomb ára tavaly áprilistól idén októberig 660 forintról 1240 forintra nőtt meg, de a növekedés több terméknél is tapasztalható volt. Innentől pedig nem igazán van már út felfelé.

A csirkecomb ára másfél év alatt a duplájára nőtt - fotó: pexels.com

A folyamat már más piacon is érződik

Ez az egész csökkenési folyamat a termékláncban is érződik, ugyanis egy nagyobb gabonapiaci szereplő hétfőtől 112 ezer forintra csökkenti egy tonna kukorica felvásárlási árát. A termelők nem kérhetnek el többé ugyanezért 145 ezer forintot, ugyanis nem lesz, aki mindezt felvásárolja tőlük. Az amúgy is kevés és nem túl jó minőségi kukoricának az ára tavaszra pedig akár 110 ezer forint alá is csökkenhet, de ezt nem befolyásolja, hogy mennyi van belőle a piacon.

Fizetőképes kereslet csökkenése visszafelé veszi az irányt, ami több szereplőt árcsökkentésre késztet. Az viszont megjósolhatatlan, hogy mekkora mértékű lesz ez a mérséklés, hiszen ez függ attól is, hogy mekkora lesz a jövő évi béremelés. Amennyiben elérnék azt a szintet, amire a munkavállalók vágynak, akkor az infláció tovább pörögne, így még nagyobb áremelkedésekre számíthatnánk.