Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, így a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnepkörhöz tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez. A hazai termelők képesek alkalmazkodni az ilyenkor megnövekvő igényekhez, ennek ellenére célszerű lehet időben, 1-2 héttel húsvét előtt beszerezni a szükséges mennyiséget.

Héjja Csaba, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának szenior elemzője az Agroinform.hu-nak elmondta: „A takarmányköltségek kedvező alakulása miatt a termelés költségszintje tavalyhoz képest jelentősen mérséklődött, ami a fogyasztói árakban is megjelenik. Mindez azt jelenti, hogy az ünnepek környékén 60 forintos átlagárra számíthatunk, ami harmadával alacsonyabb az előző év húsvétjának környékén tapasztalt szintnél."

Az ünnepet jellemző szezonális keresletnövekedés ellenére idén sem várhatók ellátási problémák, a hazai tojástermelők ekkor is folyamatosan képesek kielégíteni az igények jelentős részét. A hazai önellátottsági szint eléri a 80 százalékot, amit csúcsidőszakokban a kereskedelem importból egészít ki. Helyi szinten azonban nem zárhatók ki napi szintű hiányok, így aki biztosra szeretne menni, már most megvásárolhatja a húsvétra tervezett mennyiséget. A hatóságilag szabályozott módon 28 napos szavatossággal rendelkező tojás esetében ugyanis a készletek előre beszerzése – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal.

tojás

Egyelőre alacsony áron szerezhetik be a tojást a fogyasztók, de hosszú távon elkerülhetetlen a drágulás – fotó: pixabay.com

A fogyasztók hagyományosan a barna héjú tojásokat részesítik előnyben, ugyanakkor a szakember hangsúlyozta, hogy a hazai kínálatban megjelenő fehér és barna héjú tojások között a beltartalmi értékeket tekintve semmilyen különbség nincsen.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2022-ben 2,5 milliárd darab tojást termeltek, 5,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás átlagosan 242 darab volt, ami gyakorlatilag megegyezik az előző öt év fogyasztási szintjével.


Hosszabb távon újra drágulás

A tojásárak jövőbeli alakulását számos tényező alakítja. A húsvét utáni időszakban számíthatunk kereslet visszaesésére, amit az is erősít, hogy a falusi portákon tartott tyúkok is elkezdenek tojni, kiváltva a bolti, piaci beszerzések egy részét. Emiatt az árak rövidebb távon visszatérhetnek majd a jelenlegi 50-55 forintos szintre.

Hosszabb távon azonban elkerülhetetlennek látszik az árak emelkedése. A takarmányköltségek csökkenésével szemben ugyanis mind az eszközbeszerzések, mind az energia- és munkabérköltségek újra emelkedő pályán vannak, így egyre több termelőre jellemző, hogy a jelenlegi árak mellett ismét az önköltségi szint közelében kénytelenek termelni.

További kockázatot jelenthet a madárinfluenza, amelynek tömeges megjelenésére továbbra is bármikor számítani lehet.

„A jövő nagy kérdése, hogy a ketreces állattartás néhány éven belül várható esetleges betiltása miként fog hatni az ágazatra. A kisebb üzemek közül sokan várhatóan nem tudják majd végrehajtani a szükséges átalakításokat, a hazai önellátási szint fenntartása érdekében új kapacitásokat kell majd létrehozni" – tette hozzá a Héjja Csaba.