Most már a korona-járvány 17. hónapjában járunk, és egyikünk sem számított arra, ami eddig történt velünk. A nemzetgazdaság sem tud lépést tartani. A világjárvány minket is elért - mondja Christoph Gröblinghoff, az AGCO/Fendt igazgatótanácsának elnöke, a nemzetközi ellátási láncok nehéz helyzetét jellemezve. A Fendt eddig jól tudott reagálni ezekre a folyamatosan változó kihívásokra. A kiesett gyártási napokat bepótolják.

Erre a beszállítókkal fenntartott jó kapcsolatainknak és a németországi telephelyeken meglévő magas szintű folyamatfejlesztési képességünknek köszönhetően vagyunk képesek. A Fendt mögött egy erős csapat áll, és sikeres értékesítési partnereink és műhelyeik munkatársai a mi eredményes ütőkártyánk. Nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk – erősíti meg Christoph Gröblinghoff, de hozzáteszi – Ne áltassuk magunkat!: A helyzet legalább ebben az évben még ilyen feszült marad.

Christoph Gröblinghoff

Christoph Gröblinghoff – Fotó: Axiál

Vállalatunk egészségügyi menedzsmentje itt kiváló munkát végez - mondja Christoph Gröblinghoff. A Fendt-márka vezetője annál inkább örül a világszerte és saját vállalatánál is növekvő oltási aránynak. A Fendt jelenleg a marktoberdorfi, az asbach-bäumenheimi, a feuchti és a wolfenbütteli telephelyen olt.

Az igazgatótanács elnöke összességében pozitívan értékeli a Fendt és a mezőgazdaság jelenlegi helyzetét: Az iparág egészséges, az idei évre a gyártási kapacitásunk teljes mértékben lekötött. Ezért nagyon hálásak vagyunk. A gazdák fontosabbak, mint valaha, ezekben a kedvezőtlen időkben. Ők azok, akik gondoskodnak arról, hogy étel kerüljön az asztalunkra.

A 2020 áprilisi mélypontról az iparág folyamatosan emelkedett, és mostanra elérte a csúcspontját.

Elmondhatjuk, hogy az iparágunkat nem érintette alapvetően a visszaesés. A válaszadók háromnegyede nagyon pozitívan értékeli jelenlegi helyzetét, és az értékesítés növekedésére számít. A fellendülés mérséklődése egyelőre nem látszik – mondja Christoph Gröblinghoff.

A búza és a sertéshús termelői ára magasabb, mint valaha, és a gazdák jól keresnek. Ez magas beruházási hajlandóságot eredményez, ami Európa-szerte hét százalék körüli piaci növekedést fog eredményezni.

A Fendt növeli piaci részesedését Európában

Az európai traktorpiacokon a kereslet erőteljesen megélénkült, így idén 188 000 traktor értékesítésére számítunk – mondta Christoph Gröblinghoff.

Ez azt jelenti, hogy a piac majdnem elérte a 2012-es szintet, amely rekordév volt az európai traktorpiacon. 2021-re vonatkozóan pozitív fejleményeket vár a traktorok európai piacán (Törökország kivételével).

Itt meg fogjuk tartani a magas, 10 százalék feletti piaci részesedésünket – mondja az igazgatótanács elnöke.

A Fendt traktorok globális értékesítési piaca az előző évhez képest ismét növekszik, így az idei évre több mint 20 000 traktor gyártása várható.

Fendt 1000 Vario

Fendt 1000 Vario – Fotó: Axiál

Mintegy 6300 Fendt alkalmazott

2021 közepén a Fendt hat németországi telephelyén (Marktoberdorf, Asbach-Bäumenheim, Waldstetten, Feucht, Hohenmölsen és Wolfenbüttel) mintegy 6300 embert foglalkoztat. Ez több mint 300-zal több, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Csak a marktoberdorfi központban több mint 4000 ember dolgozik.

A kutatás és fejlesztés a digitális termékekre összpontosít

Az innovatív technológia az erősségünk. Összesen mintegy 500 mérnököt foglalkoztatunk, akik magával a mezőgazdasági gépekkel foglalkoznak, emellett a digitalizáció területén is végeznek kutatásokat – mondja Gröblinghoff.

2021 áprilisában a marktoberdorfi új fejlesztőépületben mintegy 140 új munkahelyet létesítettek az elektronika, a szoftver és a digitalizáció területén.

Ez a csapat a mezőgazdaság digitális jövőjén dolgozik - emelte ki Christoph Gröblinghoff.

Globális növekedés

A körülmények ellenére a Fendt nagyon sikeres 2020-as évre tekint vissza. A Fendt márka és a Fendt termékek egyre inkább teret nyernek Észak-Amerikában, Brazíliában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Észak-Amerikában és Brazíliában a Fendt új gazdákat nyer meg a nagy traktorok kategóriájában.

FendtONE

FendtONE – Fotó: Axiál

A FendtONE mint válasz a mezőgazdaság kihívásaira

A FendtONE egyrészt lehetővé teszi a legfontosabb üzemi adatok pontos ismeretét és áttekintését, másrészt pedig a dokumentációba való egyszerű belépést.

A központi, digitális adatgyűjtés lesz a Farm2Fork, a Green Deal előírásainak való megfelelés és a termelési láncok nyomon követhetőségének alapfeltétele. A FendtONE az egyik válaszunk a fenntartható mezőgazdaságra. A mezőgazdaságnak átláthatóbbá kell válnia a társadalom számára, amely többet szeretne tudni arról, hogyan termelik az élelmiszereket. Sok fogyasztó szeretne tájékozódni a vásárlási döntések meghozatala előtt. A fenntartható mezőgazdaság egyszerre teher és lehetőség, mert a nagyobb jövedelmezőség és hatékonyság szempontjából is nagy lehetőségek rejlenek benne - magyarázza a Fendt vezetője.

Egy jelentős digitális átalakulás részesei vagyunk, és kulcsszerepet játszunk e folyamat alakításában. Tisztában vagyunk ezzel a felelősséggel és örömmel fogadjuk - számolt be Christoph Gröblinghoff az alternatív hajtástechnológiák területén megvalósuló projektről. A Fraunhofer ISE projektpartnereként a Fendt egy olyan átfogó koncepciót tesztel a Fendt e100 Vario traktorral, amely az agrárium napelemes villamosenergia-hasznosítását szolgálja. A modellprojektben a termelt villamos energia többek között a gyümölcstermesztésben használt akkumulátoros-elektromos traktort táplálja. A Fendt emellett partner a "H2Agrar" közös projektben - amelyet Alsó-Szászország tartomány finanszíroz, és amely a hidrogéninfrastruktúra fejlesztésével foglalkozik, a mezőgazdasági ágazatra összpontosítva.