De kik azok a kataárvák?

Az Acounto névre hallgató, könyvelést automatizáló applikációt egy pécsi startup készítette. Az alkalmazás tulajdonképpen egy digitális könyvelő, ami napi 0-24-ben működő ügyfélszolgálattal rendelkezik, lehet vele bérszámfejteni, adótanácsadást nyújt, valamint mobil és asztali szoftverkörnyezetben is működik. Az app tavaly a FinTechShow-n az első helyet is megszerezte a versenyben. A fejlesztők azt a több mint 450 ezer katást célozták meg, akik a szigorodó szabályok miatt kiszorultak a kedvező adózási formából. Brachmann Ferenc az Acounto üzletfejlesztési vezetője szerint több tízezer forintot is spórolhatnak majd a jövőben ezen applikáció alkalmazásával az ex-katások - mondta el a fejlesztő a Pécs Aktuálnak.

A hagyományos könyvelési árak minden bizonnyal nőni fognak, mivel az általányadó könyvelése jelentős többletmunkát ad majd a könyvelőknek, illetve maguk a könyvelők is zömmel a kata szerint adóztak eddig, vagyis a saját költségeik is jelentősen megemelkednek, amit a kapitalizmus játékszabályai szerint tovább fognak terhelni az ügyfeleikre.

Az új digitális könyvelő napi 24 órában elérhető ügyfélszolgálattal rendelkezik és mobiltelefonon valamint asztali számítógépen fut.

Az új digitális könyvelő napi 24 órában elérhető ügyfélszolgálattal rendelkezik és mobiltelefonon valamint asztali számítógépen fut. Kép: Unsplash

A várható növekedésre jó indikátor lehet a kata jelentette adóteher és az általányadózás alapján becsült várható adóteher különbsége, ami 50, 100, vagy akár 400 százalékos emelést is jelenthet.

EU-s piacok

A könyvelőt így kifizetni képtelenné vált katások Brachmann Ferenc szerint "kataárvákká" válhatnak, és éppen ezért lehet nekik hasznos de ez az applikáció, amit egy átalányadózó számára fix összegért, 8990 forint kínálnak havonta. Az Acounto a magyarországi 450 ezer katás mellett az EU-s piacok felé is kacsintgat, ahol 23 millió kis- és középvállalkozás működik, melyek nyitottak lehetnek adminisztratív folyamataik, elsősorban a könyvelésüket és bérszámfejtésüket automatizálására. Az automatizálást a gépi tanulás és a nyílt bankolás (open banking) nyújtotta lehetőségek biztosítják, amelyek 90-95 százalékban képesek csökkenteni az élő munkaerőigényt- írta még a Pécs Aktuál.

Az Acounto blogjában egyébiránt számos érdekes és praktikus cikkben foglalják össze az ex-katások előtt álló lehetőségeket, a pontos teendőkkel egyetemben. Még egy általányadó kalkulátor is kínálnak, amivel megbecsülhető az adó várható összege.

(Forrás: pecsaktual.hu)