Nemcsak a precíziós gazdálkodással kapcsolatos gazdag tapasztalataikat osztották meg az Agroinform.hu által szervezett PREGA Kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Arra a körkérdésre is feleltek, mi legyen az első lépése annak, aki maga is bele akar vágni.

A válaszadók: Börcsök András (Bugaci Aranykalász Zrt.); Farkas László (Farkas Kft.); Maróti Miklós (AgroVIR Kft.); Mesterházi Péter Ákos (AXIÁL Kft.); Sulyok Dénes (KITE Zrt.); Kauser Jakab (K-Prec Kft.) és Papp Gergely (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara). A moderátor: Hollósi Dávid (a Takarék Csoport agrárigazgatóságának vezetője).

Először a menedzsment zónákat kell alakítani

Börcsök András (Bugaci Aranykalász Zrt.): sokszor nekem szegezik a kérdést: megéri-e a precíziós gazdálkodás. Aki bele akar fogni, és innen kezdi, annak azt tanácsolom, hogy ne vágjon bele! Aki viszont elszánt erre, az mindenképpen vegye igénybe szakértők segítségét. Az első lépés a menedzsment zónák kialakítása a táblákon. Ez a legnagyobb munka, ezt kell minél hamarabb elkezdeni. A műszaki hátterét ma már bérgépekkel is meg lehet oldani.

Vetéskor pedig az első dolga sorelzáró kuplung alkalmazása legyen, ez rögtön „csilingelő forintokat” hoz vissza. A változó tőszámú vetés már bonyolultabb, többéves folyamat eredménye lesz. Ám a differenciált dózisú tápanyag-kijuttatás viszonylag egyszerűbben elvégezhető, vannak cégek is, amelyek ezt megcsinálják a saját adataink alapján.

PREGA

A beszélgetés résztvevői – fotó: Agroinform.hu

Fogadja el mindenki, hogy néha rossz döntéseket hoz

Papp Gergely (NAK): először is meg kell érteni, hogy a változás, a fejlődés sohasem egyenesvonalú. Tehát nem arról van szó, hogy egymás után hibátlan döntéseket hozunk, és minden döntésünk hatására javul a hatékonyság. Sajnos időnként belefutunk egy-egy zsákutcába. Nagy reményekkel vásárolunk egy gépet, aztán csalódást okoz. Vagy szorgosan gyűjtünk valamilyen adatot, azután kiderül, hogy igazából nem is használjuk semmire. Ez belefér a dologba. Tehát annak, aki a precíziós gazdálkodással akar foglalkozni, azt javaslom, hogy tájékozódjon!

Ne sajnálja az időt arra, hogy megismerje és megértse a rendszereket, és fogadja el, ha néha rossz döntéseket hoz.

Adatgyűjtés saját tapasztalatokkal ötvözve

Kauser Jakab (K-Prec Kft.): a megfelelő adatgyűjtést tartom a legfontosabbnak, majd ezek feldolgozását és ötvözését a saját tapasztalatainkkal. Mert minden gazdálkodónak megvannak a saját tapasztalatai, amelyeket adott esetben érvényesíteni is kell. A regionális szaktanácsadás is komoly támasz lehet. Mi szintén igyekszünk ilyen jellegű segítséget nyújtani.

PREGA

Kauser Jakab: "A megfelelő adatgyűjtést tartom a legfontosabbnak." – fotó: Agroinform.hu

Lépésről lépésre haladjunk, a szükséges tudás nem áll egyszerre rendelkezésre

Sulyok Dénes (KITE Zrt.): a KITE úgy gondolja, hogy a precíziós gazdálkodás beindítása mindenképpen közös tanulási folyamatot jelent, „egyedül nem megy”. Nagyon sok szereplőnek: gazdálkodónak, szaktanácsadó szervezeteknek, egyetemeknek, a különböző inputanyag- és gépgyártók összefogásából lehet a rendszert kialakítani. Ehhez a legfontosabb szemléletváltás. Az is tény, hogy

szaktanácsadás nélkül elég kevesen boldogulnak jelenleg ezen a piacon.

Mi a sorrend? Az automata kormányzás már sokaknak megvan. A következő megteendő lépés a talajmintavétel: meg kell ismernem a saját területeimet, menedzsment zóna szinten. Ami erre ráépülve gyors sikert, gazdaságossági eredményeket hozhat, az a differenciált műtrágya-kijuttatás. Utána lépésről lépésre megvalósítani a differenciált kezelést a vetésben, a talajművelésben és a többi műveletben is, egészen a precíziós szárításig. Hangsúlyozom, lépésről lépésre haladjunk, mert a szükséges tudás egyszerre nem fog rendelkezésre állni, és ráadásul elég komoly beruházást is igényel.

PREGA

Sulyok Dénes szerint a legfontosabb az együttműködés – fotó: Agroinform.hu

Először „agyban” kell eldönteni, hogy mit akarok

Farkas László (Farkas Kft.): hogy valaki jó döntést hozzon, ahhoz komoly adatbázisra van szüksége. Ennek az adatbázisnak a hiányát ki lehet küszöbölni azzal, ha szaktanácsot veszünk igénybe. Ezáltal tulajdonképpen el tudunk indulni a precíziós gazdálkodás útján. A saját adatainkat majd mint korrekciós tényezőt visszük be a rendszerbe, amikor eléri a kellő szintet.

A konkrét lépésekben meg az a legfontosabb, hogy először eldöntsem, mit akarok. Ha ez megvan, utána pedig mindent meg kell tennem azért, hogy megvalósítsam. Magam is mindenképpen a tápanyag-gazdálkodással indítanék, utána pedig folyamatosan vezetném be az összes többi műveletet. Ennek során arra is tekintettel kell lenni, hogy egymással kompatibilis gépeket vásároljunk. Ha ezt az alapdolgot nem tartjuk be, csak küszködés lesz a vége.

PREGA

Farkas László: "Mindenképpen a tápanyag-gazdálkodással indítanék." – fotó: Agroinform.hu

A kezelési egységek és a korlátozó tényezők megtalálása

Mesterházi Péter Ákos (AXIÁL Kft.): szerintem is az a legfontosabb, hogy a döntéseinkhez megfelelő mennyiségű és minőségű információ álljon a rendelkezésünkre. Ezt azért is hangsúlyozom, mert a precíziós mezőgazdaságban is megjelenik az a törekvés, amely „gyorsan akar sokat”. Nem bíbelődik az adatgyűjtéssel, valamit megmér egyszer egy évben, aztán abból hozna sok évre meghatározó döntéseket.

Az egyik legfontosabb lépés a kezelési egységek kialakítása, és ezek terméspotenciáljának a pontos meghatározása. Ebbe beletartozik a területünkön ható korlátozó tényezők megtalálása is. Ezt viszont nem megy egyik napról a másikra. A hozammérés például nagyon fontos eszköz lehet erre, hiszen homogén kezelés mellett is lehetőséget ad arra, hogy területünk valódi potenciálját és a valós heterogenitást fel tudjuk tárni.

Nagyon jó, ha van külső partnerünk, hiszen nagyon sokrétű a dolog, és nem érthetünk mindenhez. Tehát konzultáljunk az adott terület szakértőjével. Ehhez persze nézzünk körül a piacon, vizsgáljuk meg az egyes ajánlatokat.

PREGA

Mesterházi Péter Ákos: "Nagyon jó, ha van külső partnerünk, hiszen nagyon sokrétű a dolog, és nem érthetünk mindenhez." – fotó: Agroinform.hu

Először adatot gyűjtsünk, utána válasszunk gépet

Maróti Miklós (AgroVIR Kft.): nagyon sokszor azt tapasztaljuk, hogy megveszik a precíziós gépeket és eszközöket, és nem tudják elkezdeni használni, mert nincsenek adataik. Mi természetesen nem akarjuk az ügyfeleinket „kioktatni”, ezért ilyenkor nem mondunk semmit, csak megvalósítjuk, amit kérnek.

De azért időnként elgondolkodom azon, mi lenne, ha először adatokat gyűjtenének, megnéznék a tábláikat, látnák a menedzsment zónákat, a műhold felvételeket stb. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb lenne, ha az adatok birtokában, a feladathoz lenne kiválasztva az eszköz. Akkor már megvásárlás pillanatában lehetne használni.

Összegzés: első körben nem kell egy forint sem

Hollósi Dávid (a Takarék Csoport agrárigazgatóságának vezetője): összefoglalásul mindenképpen azt hangsúlyoznám, hogy a precíziós gazdálkodás első lépése a gondolkodásmód-váltás. Ehhez első körben nem kell egy forint sem. És nagyon sok múlik rajta.

Vegyen részt Magyarország precíziós konferenciáján!
Időpont: 2018. február 21.
PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Fókuszban: megoldások és megtérülés

Szekciók: szántóföld, kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar
Regisztráció: prega.hu

PREGA

Kiállítók:

Agrármarketing Centrum, AGRO AIM Hungária Kft., Agrofil-SZMI Kft., Agromatic Automatizálási Kft., AgroVIR Kft., AXIÁL Kft., BIOMIN Magyarország Kft, Carmeuse Hungária Kft., Digitroll Kft., Duplitec Kft., Eflotta Járműkövetés Kft., Envirosense Hungary Kft., Esri Magyarország Kft., Eurofins Agroscience Services Kft., Farmcenter Kft., FarmFacts Hungary Kft., Farmgép Fejlesztő és Gépgyártó Kft., Fábián Kft., Gép-Rent Kft., Haifa Csoport, HL-LAB Környezetvédelmi és Talajvizsgáló Laboratórium, Holstein Genetika Kft., HRP Europe Kft., Hungrana Kft., Invitech Megoldások Zrt., Készenlét Zrt., KITE Zrt., Kuhn Center Magyarország Kft, K.U.L.T. naio robotok, MagGrow, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Okosfarm, Optimetriq Kft, Pannonia Ethanol Zrt., Phylazonit Kft., Sz-Agro 2007 Kft., Seed-Imex Kft., Starcz Kft., T-SYSTEMS Magyarország Zrt., Takarék Csoport, Tomelilla Kft., UNICAL képviselet, Väderstad Kft., VALKON 2007 Kft.