Júniusban 1,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az előző havihoz képest mind az euróövezet 19, mind az Európai Unió 27 tagállamában. A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek – jelenti az MTI.

Az euróövezeti energiaszektorban 3,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak egyedül júniusban, az alapanyagszektorban 1,3 százalékkal. A beruházási cikkek ára 0,4 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelői ára pedig 0,3 százalékkal ment fel. Az energiaipar nélkül a termelői árak 0,7 százalékkal emelkedtek az euróövezetben tavaly júniushoz viszonyítva. Az EU-ban az energiaipari szektorban 3,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak júniusban. Energiaárak nélkül a termelői árak 0,8 százalékkal emelkedtek.

termelői árak

13 hónapja emelkednek a termelői árak – Fotó: pixabay.com

A termelői árak legnagyobb mértékű havi emelkedését Dániában regisztrálták júniusban, 5,1 százalékosat. Észtországban 4,6 százalékos, Lettországban 3,1 százalékos volt a havi áremelkedés. Lejjebb csak Írországban mentek a termelői árak júniusban, mégpedig 0,3 százalékkal.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 10,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak júniusban a várt 10,3 százalék helyett. Májusban 9,6 százalékos volt az áremelkedés. Az EU-ban 10,3 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a termelői árak júniusban a májusi 9,6 százalékos áremelkedés után.

Az energiaipari termelői árak 25,4 százalékkal emelkedtek az euróövezetben és 24,8 százalékkal az EU-ban. Energiaárak nélkül az éves áremelkedés az euróövezetben 5,6 százalékos volt, az EU-ban pedig 5,9 százalékos.

A termelői árak minden uniós tagországban emelkedtek. A legnagyobb mértékben Írországban, 42,5 százalékkal, Belgiumban 20,7 százalékkal, Dániában pedig 19,1 százalékkal tavaly júniushoz mérve.

A termelői árak már 13. hónapja folyamatosan növekednek az előző hónaphoz viszonyítva, mind az euróövezetben, mind az EU-ban.

Az éves indexek pedig januárban váltottak növekedésbe az előző évi csökkenésből. Az euróövezetben januárban 0,4 százalékos volt az éves áremelkedés, februárban 1,5 százalékos, márciusban 4,4 százalékos, áprilisban 7,6 százalékos, majd májusban és júniusban 9,6 és 10,2 százalékos.

Tavaly mindkét régióban termelőiár-defláció volt, az árszint minden egyes hónapban elmarad az egy évvel korábbitól 0,7 és 5,0 százalékos mértékben. Az euróövezetben májusban volt a legnagyobb éves árcsökkenés, 5,0 százalékos, ami decemberre 1,1 százalékos árcsökkenésre mérséklődött.