Búza

Az USA agrárminisztériumának (USDA) szakértői lefelé módosították júliusi előrevetítésükben a világ 2021/2022. évi búzatermését, jelenleg 792 millió tonnáról szólnak a becslések. Egyaránt lefelé módosítottak a júniusi várakozásokhoz képest az Amerikai Egyesült Államokban, Kazahsztánban, Kanadában és Oroszországban is- olvasható az Agrárközgazdasági Intézet gabonára és ipari növényekre vonatkozó piaci jelentésében.

A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint az Európai Unióban 133 millió tonna termény betakarítására van kilátás.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon 14 százalékkal magasabb termelői áron kereskedtek az étkezési búzával, mint egy évvel korábban: 63,9 ezer forint tonnánkénti ár volt jellemző július második hetében áfa és szállítási költség nélküli. A takarmánybúza ára 23 százalékkal emelkedett, 61,3 ezer forint/tonnára.

Az idei magyar búzatermés előreláthatólag jelentősen el fog maradni a várakozásoktól, sok helyen 4-5 tonnás termésátlagokra lehet csak számítani a júniusi hőhullám miatt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol időben el tudtak vetni, és viszonylag korán kezdődhetett el az aratás, ott nem okozott akkora károkat az aszály és a hőhullám.

Kukorica

Az USDA júliusi jelentése szerint a világ kukoricatermése a jelenlegi szezonban 1195 millió tonnára tehető majd. A globális felhasználás 1183 millió tonna körül alakul, így a készletek 291 millió tonnára bővülhetnek (+4 százalék) a szezon végére.

60%-kal magasabb áron lehet értékesíteni a kukoricát az egy évvel korábbihoz képest – Fotó: pixabay

A Tallage az Európai Uniós adatokra vonatkozóan megállapította: 8,9 millió hektáron vetettek takarmánykukoricát az EU-ban, amelyről előre láthatólag 65,7 millió tonna terményt takarítanak majd be a gazdák.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 79,8 ezer forint/tonna termelői áron lehetett értékesíteni a takarmánykukoricát július második hetében, ami 60%-kal magasabb ár az egy évvel korábbihoz képest.

Hogy Magyarországon pontosan milyen termésmennyiségre lehet számítani az idei szezonban, egyelőre bizonytalan, a megtermékenyülés eredményessége még kérdéses. Sok helyen hatalmas pusztítást végzett a jégeső, de csak kevés csapadék hullott. A kukorica virágzik, a porzók már megjelentek a címer középső részén, viszont az állományok látványosan szenvednek a vízhiánytól és a hőségtől.

Az olajnövények ára is töretlenül magas

Magyarországon az AKI jelentése szerint átlagosan tonnánként 170 ezer forint (áfa és szállítási költség nélkül) termelői áron értékesítették a repcemagot július második hetében, ami 38 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi árakat.

Az ipari napraforgómag (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) esetében a termelői ár az egy évvel korábbihoz képest 43 százalékkal magasabb, azaz átlagosan 168 ezer forint tonnánkénti ára volt július második hetében.