A rizstermés 120,32 millió tonnára becsülhető, ez 1,2 százalékkal nagyobb az előző évinél. Gabonafélékből, illetve szemesterményekből az ország – az agrárminisztérium legfrissebb előrejelzése szerint – korábban jelzett 297,5 millió tonnával szemben összesen 303,34 millió tonnát takaríthat be – írja az agriculture.com.

Ezen belül az olajosmagvak, valamint a csicseriborsó és egyéb hüvelyesek termése is bizonyos növekedést mutat (10,40, illetve 11,62 millió tonna), amelyekből India egyébként a világ egyik legnagyobb importőre. Rizsből viszont dél-ázsiai ország a világ első számú exportőre és második legnagyobb termelője.

gabonatermés

A rekordtermés várhatóan a nemzetközi piacra is jó hatásal lesz majd – fotó: Shutterstock

Az indiai termés kedvező alakulásának köszönhetően a lakosság ellátása különösebb probléma nélkül biztosítható, a tömött raktárakba azonban aligha fér be az új termés teljes egésze, így annak egy részét bizonyos ideig átmeneti tárolóhelyeken kell tartani, kitéve az esőnek és a rágcsálóknak.

Az 1,3 milliárd lakosú India belső élelmiszer ellátásának azért is nagy jelentősége van, mert egy gyenge termés esetén a hatalmas ország a világpiac termékfeleslegének nagy részét felszippanthatja, és ezzel zavart kelthet a nemzetközi kereskedelmben.

A rekordtermés ellenére Narendra Modi miniszetrelnöknek a vidéki lakosság tömegeinek elégedetlenségével kell szembenéznie, akik egyre hangosabban tiltakoznak az agrártörvény bevezetendő módosításai ellen.