Az indiai Karnalban a Burgonyatechnológiai Központ (PTC) más kutatóhelyek bevonásával a burgonya-vetőgumók aeroponikus, azaz talaj és egyéb tápközeg nélküli termesztésének lehetőségeit akarja vizsgálni – írja a tribuneindia.com angol nyelvű, indiai hírportál.

Az ez év szeptember végén  induló teljes projekt költségvetésére hatvan millió rúpia (mintegy 250 millió Ft) van elkülönítve, és a szaporításra három különböző telephely van kijelölve. Az aeroponikus rendszerben a növények gyökerei a levegőben lógnak, és a tápoldatot fúvócsövekkel juttatják el azokra, vagyis a termesztéshez nincs szükség sem tőzegre, sem egyéb tápközegre. Ezzel a tápanyag-felhasználást mintegy 30-40 százalékkal lehet csökkenteni, ami nagyon jelentős költségmegtakarítással jár együtt.

burgonya

A termesztéshez nincs szükség sem tőzegre, sem egyéb tápközegre – fotó: tribuneindia.com

India a világ második legnagyobb burgonyatermesztő és fogyasztó országa (az egy főre jutó éves fogyasztás 34 kg körül mozog), de az szinte a világ minden országában is a legfontosabb élelmiszernövények közé tartozik, ezért ennek a növénynek különleges jelentősége van a lakosság ellátásában.

A projekt sikere érdekében a PTC szándéknyilatkozatot írt alá a perui Nemzetközi Burgonyaközponttal (CIP) a projektben való közreműködésről és új, hőtűrő fajtáknak a kísérletekhez való rendelkezésre bocsátásáról. Az új módszerrel – amelyet természetesen más országokban is lehet alkalmazni – egy növényről 30-50 minigumót lehet lehozni, szemben a hagyományos termesztésben elért 8 gumós átlaggal.

Az indiai termesztők remélik, hogy az új szaporítási eljárás révén az ország 2050-re 125 millió tonna burgonyát fog tudni előállítani.